Terrortiltalts advokat: Min klient har ventet alt for længe

En af de tre terrortiltalte i den såkaldte dronesag har nu siddet varetægtsfængslet i over to år. Det er ikke okay, siger hans forsvarer.

Tre 30-årige mænd står tiltalt for udstyre Islamisk Stat med droner.

Anklagemyndigheden kunne fredag i en pressemeddelelse oplyse, at de tiltaler tre mænd for at udstyre Islamisk Stat med droner.

Tiltalen for de tre 30-årige mænd lyder på medvirken til forsøg på terrorisme. To af mændene er desuden tiltalt for medvirken til terrorisme.

Michael Juul Eriksen er forsvarer for en af de tiltalte i sagen. Han har nu siddet varetægtsfængslet i over to år.

- Det er meget, meget lang tid at sidde varetægtsfængslet. Man har selvfølgelig forståelse for, at efterforskningen i en sag som den her kan være omfattende, men jeg føler, at den proces med at få lavet anklageskriftet og få det godkendt i de forskellige instanser i anklagemyndigheden, det har taget alt, alt for lang tid, siger Michael Juul Eriksen.

- Det er ikke acceptabelt, at man skal sidde varetægtsfængslet i to år og vente på at få sin sag for retten.

Ifølge anklageskriftet har de tre tiltalte fra 2013-2017 indkøbt hobbyfly, droner, termiske kameraer, værktøj og andet tilbehør og komponenter med hensigt om at viderelevere det indkøbte til terrororganisationen Islamisk Stat.

Det indkøbte skulle anvendes i kamphandlinger mod Islamisk Stats modstandere i Syrien og Irak.

- Desuden er to af mændene tiltalt for medvirken til terrorisme, da de ifølge anklageskriftet har indkøbt kameraer, som senere blev anvendt til rekognoscering i forbindelse med angrebet på den syriske militærbase ”Ain Issa” i august 2014, hvor flere blev dræbt, lyder det i pressemeddelelse.

Ventede på anden efterforskning

Straffesagen forventes at begynde i september.

- Vi har set rigtig meget frem til at komme i retten. Det ser min klient frem til, og det har han virkelig ventet længe på, siger forsvarer Michael Juul Eriksen, der ikke mener, at sagens kompleksitet berettiger til en så lang varetægtsfængsling, som hans klient har været udsat for.

- Her til kommer, at man i den her sag har valgt, at efter min klient har siddet varetægtsfængslet i et år, at fængsle yderligere to personer, som nu er tiltalt for nogle forhold, der er langt ældre, end det min klient er tiltalt for. Det forekommer lidt underligt for min klient, at han har skullet sidde og vente på, at man også skulle efterforske dem, siger Michael Juul Eriksen.

- Det er ikke okay.

Michael Juul Eriksens klient nægter sig skyldig i medvirken til forsøg på terrorisme. Hans klient er ikke tiltalt for medvirken til terrorisme.