Tesfaye besøger Langeland i dag: 'Der vil blive råbt, skreget og buhet'

Senere i dag vil udlændinge- og integrationsministeren besøge Langeland, hvor regeringen vil placere et nyt udrejsecenter.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har løftet sløret for, at det nye udrejsecenter skal ligge på Langeland. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det bliver formentlig ikke en hjertelig velkomst, udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) modtager, når han senere i dag skal besøge Langeland.

For beslutningen om, at et nyt udrejsecenter med op mod 130 dømte og udviste kriminelle skal etableres på det sydlige Langeland, er ikke noget, den lokale befolkning just er glade for. Faktisk tværtimod.

- Jeg er grædefærdig. Det er frygteligt, fortæller Kim Hansen, der er nærmeste nabo til det nye udrejsecenter Holmegaard.

Ministeren vil i dag deltage i et borgermøde i Humblehallen fra klokken 17.30, og ude foran hallen er der arrangeret en demonstration af lokale borgere.

Det fortæller Morten Skovhus, der er initiativtager til demonstrationen.

- Der vil blive råbt, skreget og buhet, når ministeren møder op ved hallen, men der er også andre tiltag i spil. Der vil ikke blive affyret fyrværkeri og den slags, for der skal ikke gå Men In Black i den, det er der ingen, der gider at se på.

- Men vi synes, at vi har en argumentation, der holder. Og vi kan pege på, hvorfor det er en rigtig dårlig idé, siger han.

Forventer stort fremmøde

I går blev der afholdt et borgermøde foran Bagenkop Kro, hvor der var et betydeligt fremmøde. Og de mange stærke holdninger har også affødt en Facebook-gruppe 'Langeland siger nej', der onsdag aften havde rundet 3000 medlemmer, efter den blev stiftet onsdag formiddag.

Derfor er forventningen også, at mange vil dukke op til demonstrationen.

- Jeg har fået tilkendegivelser fra enormt mange mennesker, så jeg håber, at det er rigtig mange, der kommer. Drømmen er, at 10 procent af hele befolkningen på Langeland møder op. I går anslog nogle, at der var 3-400 mennesker foran Bagenkop Kro, så jeg forventer i hvert fald det dobbelte i dag, fortæller Morten Skovhus.

Borgere på Langeland er tydeligt berørte af situationen. I videoen ses Ida Tang, der bliver kommende nabo til centret.

'Jeg ville ikke selv ønske dem som naboer'

Udrejsecenteret var i første omgang planlagt til at være på den lille ø Lindholm, men det blev droppet efter massive protester. Så nu er det Langeland, der skal huse de 130 udlændinge.

Og selv siger ministeren, at det handler om økonomi, da udrejsecenteret kan etableres 'for under det halve'.

- Det ville koster over 1 million kroner per person at have indkvarteret dem i et år på Lindholm. Det er at ødsle med statens penge, synes jeg. Vi har valgt at bruge de penge på andre initiativer, og det kunne for eksempel være flere politifolk eller flere pædagoger i daginstitutionerne, udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Langelænderne kan snarligt se frem til nye naboer. Og det er noget, Mattias Tesfaye ikke ville ønske for sig selv.

- Jeg skal gerne indrømme, at det ikke er personer, som jeg selv ville ønske at have som naboer, siger han.

Regeringens skraldespand

Det nye udrejsecenter, der vil ligge tæt på byen Bagenkop, flyttes fra udrejsecentret Kærshovedgård i Ikast.

Det nye center forventes at være klar om et års tid, men hos Langeland Kommune ser man gerne, at det ikke sker.

For i går kom en enig kommunalbestyrelse nemlig med en samlet udtalelse efter et hastemøde, hvor de har drøftet beslutningen om at placere et udrejsecenter på Holmegaard. Her lyder det blandt andet:

"Vi står helt uforstående overfor beslutningen. Vi er overhovedet ikke blevet inddraget i en dialog om placeringen af et udrejsecenter for udviste kriminelle på Langeland. Regeringen har bare egenrådigt besluttet at placere landets mest forhærdede og kriminelle udlændinge midt i et lille lokalsamfund."

Her går den store, folkelige modstand mod udrejsecentret heller ikke upåtalt:

"I kommunalbestyrelsen har vi allerede fået fyldte indbakker. Det er bekymrede borgere, som er usikre på en fremtid med udvisningsdømte naboer. Som en borger udtrykte sig: Det er urimeligt, at Langeland skal være regeringens skraldespand, hvor de bare smider deres problemer."

FacebookTwitter