Tesfaye vil tappe afviste asylansøgeres telefoner: Enhedslisten kritiserer forslaget

Udlændinge- og integrationsministeren vil gå efter opbakning fra højrefløjen.

Regeringen vil kigge afviste asylansøgere og kriminelle udlændinges telefoner igennem for at identificere deres identitet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Afviste asylansøgere og kriminelle udlændinge skal have kigget deres telefoner igennem af myndighederne. Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget er en del af en række nye stramninger, som regeringen vil lave for at komme af med de over tusinde personer, der har fået afslagasyl, men som ikke vil rejse hjem frivilligt, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

- Der er desværre nogle kriminelle udlændinge og afviste asylansøgere, som modarbejder myndighederne. Det betyder, at vi nogle gange ikke kan få udleveret de papirer, der gør, at vi kan få dem på flyene og hjem.

Han mener, at det er nødvendigt at lure i telefonerne, så man man kan dobbelttjekke, om oplysninger om for eksempel asylansøgeres alder, og hvor de kommer fra, er korrekte - så man kan hjemsende dem. For det duer ikke, at de bliver boende, mener Tesfaye:

- Når en dommer har banket i bordet, og man skal udvises, så skal man selvfølgelig efterleve det.

Foruden mobilkiggeriet vil regeringen blandt andet rydde værelser på udrejsecentre for personlige ejendele efter en uge, hvis beboerne ikke overholder den såkaldte meldepligt - og så vil regeringen give 20.000 kroner i bonus til afviste asylansøgere, hvis de lader være med at anke deres sag.

Problem for retssikkerheden

Hos støttepartiet Enhedslisten ser de det som et stort problem for retssikkerheden, at man ikke kan have sin telefon for sig selv. Det siger udlændingeordfører, Rosa Lund.

- Ifølge Menneskerettighedskonventionen, som Danmark også har tilsluttet sig, så har alle mennesker ret til privatliv. Og det gælder altså også for afviste asylansøgere, siger hun og tilføjer:

- Så jeg har meget svært ved at se pointen med det her forslag, som regeringen kommer med.

Den kritik afviser udlændinge- og integrationsministeren. Det er nemlig ikke i strid med nogen konventioner, så længe man har fået en dommerkendelse til at se i en telefon først.

For at undgå, at afviste asylansøgere sletter al information fra telefonerne, inden myndighederne får fingrene i dem, vil de starte med at beslaglægge dem - og så vente på dommerkendelsen, inden de begynder at se dem igennem.

- Vi kommer ikke bare til at acceptere, at folk bare sletter alt deres historik på mobiltelefonen, siger Mattias Tesfaye.

Vil se mod de borgerlige for flertal

Forslaget skal Folketinget så til at stemme om. Og nu, hvor der ikke er opbakning til forslaget i egne rækker, har Tesfaye planer om at se mod højrefløjen.

- Vi havde jo et godt samarbejde med de borgerlige før valget, hvor vi var med til en række stramninger for afviste asylansøgere, så jeg håber da også, at de vil hjælpe os med nogle af de ting, som vi nu lægger frem. For jeg mener, der er et stort behov for, at vi som samfund får de her mennesker ud af landet.

Og det ser da også ud til, at Venstre kan komme til at stemme for forslaget. Mads Fuglede, der er partiets udlændinge- og integrationsordfører, er i hvert fald klar til at gå i dialog.

- Det bakker vi op om. Vi vil selvfølgelig gerne sørge for, at det system, der skal undersøge, om folk giver rigtige oplysninger, det er så velfungerende som muligt, siger Venstres ordfører.