Test dig selv: Husker du tal ligeså godt som Louise?

Mange autister har en særlig visuel hukommelse, som gør, at de kan huske lange talrækker. En af dem er Louise Wille. Test dig selv, hvor mange tal, du kan huske.

Vi er mange, der ikke kan huske vores bedste vens telefonnummer i hovedet - eller hvilken dato onkel Peter har fødselsdag.

Men ikke 28-årige Louise Wille. Hun kan huske 36 tal i hovedet efter bare at have set på dem i under et minut.

Louise Wille har en autismediagnose. Hun har det, man tidligere betegnede som Aspergers syndrom, som er en diagnose på autismespekteret.

Imponerer hjerneforsker

Og hun er en af hovedpersonerne i den nye DR Dokumentarserie 'De skjulte talenter', der handler om autisme, og sendes mandag på DR1.

Louise Wille har sagt ja til at stille op i en test, hvor hun får lov til at kigge på 36 tal i ubegrænset tid for at se, hvor mange hun kan huske.

Se testen med Louise her:

Hjerneforsker Troels W. Kjær får samme udfordring. Han valgte at bruge korttidshukommelsen i sit forsøg på at huske så mange tal som muligt, mens Louise brugte sit eget system for at huske tallene. Og det imponerede hjerneforskeren.

- Louise har klart nogle stærke sider, hvor man kan se, at hun systematiserer, og hun har overblik. Og det er flot at se.

- Hun pegede på tavlen med de 36 tal og sagde, at det er jo, fordi den her er i mønster med den og den her. Det var utroligt spændende for mig at få indblik i, hvordan hendes hjerne huskede det her, siger Troels W. Kjær.

Gode til mønstre og systemer

Forskere regner med, at hvert 10. menneske med autisme har en særlig evne, og Louises er altså at se mønstre og detaljer og på den baggrund lave system i alting. En udbredt evne hos mange autister, fortæller hjernerforsker Troels W. Kjær.

- Noget af det, der kendetegner mange autistiske patienter er, at de er gode til mønstre, regler og systemer. Deres hjerne er wired på den måde, at deres hjerne oplever glæde og tilfredsstillelse ved, at ting passer i systemer.

Test din egen hukommelse

Du kan teste dig selv, om du husker ligeså godt som Louise i testen øverst i artiklen.

Der er 36 tal, som du må kigge på ligeså længe, du vil. Når du klikker dig videre, har du ubegrænset tid til at huske så mange tal som muligt.

Du kan jo altid have i baghovedet, at Louise kiggede på tallene i 58 sekunder, og at hun huskede samtlige tal.

Mandag og de tre følgende uger går DR Dokumentar tæt på mennesker med autisme i programserien 'De skjulte talenter'. Her får seerne indsigt i, hvordan mennesker med autisme ser verden - både deres egen og de såkaldt 'normale menneskers'. Første program sendes mandag på DR1 kl. 20.45. De tre øvrige sendes de følgende mandage.

(© (c) DR)