Test selv: Så få ungdomsboliger er der i din kommune

Se hvordan forholdet mellem studerende og ungdomsboliger er i din kommune.

64.000 studieboliger til 247.000 studerende. Det kræver ikke ligefrem matematik på højniveau for at indse, at Danmarks ungdom skal have heldet med sig her til sommer, når de spiller med i boligtombolaen om de ledige kollegier og ungdomsboliger.

Det viser en opgørelse over antallet af ungdomsboliger, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har lavet for DR Nyheder.

Her fremgår det, at der på landsplan er fire studerende for hver opført ungdomsbolig. Værst ser det ud i de store studiebyer, hvor der kan være helt op til otte studerende pr. ungdomsbolig.

Undersøg din egen kommune

Hvordan det står til i netop din kommune, kan du undersøge i grafikken øverst i artiklen, hvor du kan indtaste kommunenavnet for at finde forholdet mellem antal ungdomsboliger og studerende.

Som nævnt er der store forskelle de enkelte kommuner imellem. Det skyldes blandt andet, at nogle kommuner er tilbageholdne med ungdomsboligbyggeriet, fortæller Lars A. Engberg, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet.

- Der er stor forskel på byggeaktiviteten i de forskellige kommuner. Eksempelvis i Aalborg er der fuld fart på, og de bygger mange ungdomsboliger de her år. I andre kommuner er der større problemer, forklarer han.

Studiebolig i en ghetto?

Men det er dog ikke kommunen, der bærer hele boligbyrden i forhold til de hjemløse unge, fortæller Lars A. Engberg. Eksempelvis skal landets studerende nok indstille sig på, at lektierne ikke nødvendigvis skal læses i herskabslejligheder med højt til stukloftet og gåafstand til rådhuspladsen.

- Man kan have en forestilling om, hvad ens bolig skal være, når man skal studere, som ikke altid stemmer overens med det klassiske koncept for ungdomsboliger med et værelse plus fællesarealer, siger han.

Han foreslår, at kommunerne tager en snak med de boligløse, og præsenterer dem for alternativer, som kan overraske positivt.

- Måske kunne det være ok at pendle ind til city og bo i boliger, som ikke er den gængse studenterhybel. Eksempelvis ved jeg, at en del studerende i Odense bor i Vollsmose og har meget positive oplevelser med det.

Facebook
Twitter