Test viser coronavirus blandt isolerede soldater

I 12 dage har soldaterne haft udgangsforbud, og nu er to testet positiv.

En tjenestegørende ved Livgardens Kaserne er testet positiv for corona, efter at flere hundrede soldater har været indespærret i 11 dage. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Flere hundrede soldater har i de sidste 12 dage været indespærret på Høvelte Kaserne og Livgardens Kaserne ved Rosenborg Slot i København, og nu er en af soldaterne samt en befalingsmand testet positiv med coronavirus.

Det oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse. Det sker efter at DR søndag fortalte at 48 soldater i Livgarden var syge med influenzasymptomer, og at der var hård kritik fra pårørende af at de ikke blev testet for corona.

Den værnepligtige, som er testet positiv, er nu isoleret på en sygestue på Livgardens Kaserne, og Styrelsen for Patientsikkerhed har anbefalet, at to andre soldater, som har været i kontakt med den smittede soldat, bliver på kasernen, indtil resultatet af deres tests foreligger.

Derudover er en befalingsmand på Høvelte Kaserne også testet positiv for corona, fremgår det af pressemeddelelsen, og yderligere 15 personer er blevet hjemsendt med en kraftig opfordring om at henvende sig til det sundhedsvæsnet, hvis de udvikler symptomer.

Hele beslutningen om at isolere de mange soldater på de to kaserner blev ellers taget torsdag den 12. marts for at undgå smittespredning.

- Worst case er jo, at det kan sprede sig til hele styrken, hvis blot én bliver smittet. Så kan vi i sidste ende ikke opretholde vagten ved de kongelige slotte. Og så kan vi ikke løse vores opgave, har oberst Mads Rahbek forklaret.

Oberst og chef for Livgarden, Mads Rahbek (Foto: (C) DR Nyheder © (c) DR)

Flere soldater var mandag formiddag på vej til hjem til deres familier, men pludselig blev de beordret tilbage til kasernerne på ubestemt tid, fortæller flere kilder til DR.

Kritik fra pårørende

Forsvaret og Livgardens beslutning om at indespærre knap 700 soldater på henholdsvis Høvelte Kaserne og Livgardens Kaserne i København har i de seneste dage mødt kritik fra flere pårørende og fra fagforbundet, HKKF, der repræsenterer de værnepligtige.

Kritikken har især været møntet på de manglende test af de syge soldater, som i den seneste uge har haft influenzasymptomer.

- Det er dybt kritisabelt, at man ikke tester de syge mennesker i sådan en situation. For hvis bare én bærer en smitte ind til 100 eller 200 soldater, så går det stærkt, og så har vi om lidt en masse soldater, der er syge, har den fungerende formand, Kurt Brantner, udtalt til DR Nyheder.

Overlæge på Høvelte Kaserne, Vibeke von Westphal, vurderede i weekenden, at man ikke havde mistanke til, at de syge var smittet med corona-virus.

- Det bygger jeg på de symptomer, de har, og den tilstand, de er i. Men vi er i tæt dialog med Hillerød Sygehus, så hvis vi har nogle, som vi er i tvivl om, følger vi de anvisninger, vi får derfra, forklarede hun.

Soldater testet mandag

Mandag eftermiddag blev 40 syge soldater fra Livgardens Kaserne og Høvelte imidlertid testet for corona på Nordsjællands Hospital i Hillerød.

Det blev pludselig muligt, efter at myndighedernes teststrategi søndag blev ændret.

- Der har de seneste dage været skabt usikkerhed omkring Forsvarets håndtering af de syge værnepligtige, som opholder sig på kasernerne. Pårørende har udtrykt bekymring for, at soldaterne ikke blev testet for coronavirus/Covid-19. Derfor er det i denne helt særlige situation besluttet at få de syge testet i dag, lød det mandag fra oberst Bo Engelbreth, som stabschef i Forsvarets Sanitetskommando.

Den befalingsmand fra Høvelte Kaserne, der er fundet smittet, er ifølge Forsvaret sendt hjem. Hans kolleger er opfordret til at udvise skærpet opmærksomhed i forhold til om de udvikler symptomer.

Oberst: Soldater skulle færdiguddannes

Beslutningen om at indespærre soldaterne og give dem udgangsforbud i en tid, hvor resten af samfundet isolerer sig, har ligeledes vakt undren.

- Alle soldater er beordret ind på kasernerne og har udgangsforbud, mens resten af samfundet tilretter sig. Det er i stærk kontrast til det, vores statsminister siger, og hvis nogle derinde får corona, kan det jo eksplodere, sagde Jesper Rondé forleden til DR Nyheder.

Han har en familierelation til en værnepligtig, som i øjeblikket gør tjeneste i Den Kongelige Livgarde.

Oberst og chef for Livgarden, Mads Rahbek, har oplyst, at beslutningen blev truffet for at være i stand til at færdiguddanne de værnepligtige, der skal overtage vagttjenesten Livgardens Kaserne i København.

- Hele operationen gik ud på, at vi kunne nå at færdiguddanne soldaterne, så de kunne rotere ind på vagtkompagniet og overtage vagten som planlagt. For at nå det, skal vi bruge uddannelsestid, lød det søndag.