Therese venter på ny nyre: Organspild er sløset

I over seks år har Therese Thieme stået på venteliste til et nyt organ. Hun er forarget over, at man ikke udnytter alle potentielle organer til donation.

Therese Thieme har nyresvigt, og derfor skal hun hver anden dag sidde tilkoblet en dialysemaskine i fire timer i træk. (© dr)

25-årige Therese Thieme ruller den store dialysemaskine hen ved siden af sengen i sin lille lejlighed i Odense. Det tager omkring en time at koble alle de slanger til, der går fra hendes arm og videre til maskinen.

Hun har nyresvigt, og derfor er hun afhængig af dialysemaskinen, der fjerner affaldsstoffer og overflødig væske fra hendes blod - en funktion, hendes egne nyrer ikke kan klare.

Her sidder hun tilkoblet i fire timer hver anden dag.

- Mit liv er på spil

Timerne i dialyse har de seneste seks år på venteliste været en stor tidsrøver, der både går ud over hendes sociale liv og jobbet som salgsassistent, men sygdommen har også andre alvorlige konsekvenser.

- Det er jo hele mit liv, der er på spil. En krop kan jo ikke holde til at gå i dialyse for evigt. Der er nogle ting i kroppen, der bliver svækket, så jo før jeg får en nyre, jo bedre, forklarer hun.

Organspild er sløset

Lige nu venter Therese Thieme på besked om, at der er fundet en nyredonor, der matcher hende, men chancerne for en transplantation kunne være bedre.

En undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital viser nemlig, at organer fra potentielle døde donorer går til spilde, fordi man blandt andet ikke er gode nok til at få lagt de hjernedøde patienter i respirator.

Det forarger Therese Thieme, at man ikke har mere fokus på at sikre organerne til transplantation.

- Det er på en eller anden måde lidt sløset. Jeg synes, det er en skrækkelig ting, når man tænker på alle dem, der står på venteliste, forklarer hun.

Hun håber derfor, at lægerne vil begynde at tænke mere fremadrettet.

- Hvis patienterne ikke kan reddes, er det jo vigtigst, at dem, der står på liste, får et nyt organ og et nyt liv, siger hun.

Mulighed for at rejse

Indtil Therese Thieme får en ny nyre, vil hun fortsat være bundet til dialysemaskinen hver anden dag.

Selvom hun ikke ved, hvor længe der kommer til at gå, er hun begyndt at drømme om det liv, et nyt organ vil medføre.

- Jeg vil få mere energi og overskud i hverdagen og så vil jeg kunne komme ud og rejse, uden at jeg skal planlægge dialyse.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter