Thomas er nyuddannet og har uden held søgt 53 job: Den nye reform vil kun give økonomisk utryghed

Thomas Bæk Kristensens motivation for at komme i arbejde er allerede tårnhøj, siger han.

Thomas Bæk Kristensen tror, at flere studerende vil tage SU-lån i slutningen af uddannelsen for at sikre sig økonomisk, hvis aftalen bliver gennemført. (© DR)

Arbejdsløsheden er rekordlav, og virksomhederne hungrer efter flere hænder.

Derfor lavede regeringen fredag aften en aftale med sine to støttepartier SF og De Radikale samt Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti, som blandt andet sænker dagpengesatsen for de nyuddannede.

Aktuelt ligger dimittendsatsen for en ikke-forsøger på 13.836 om måneden, men planen er, at den skal sættes ned til 9.514 kroner efter de første tre måneders forbrug af dagpengeperioden.

Planen vil dog ikke skaffe synderlig mange flere i arbejde. Det mener i hvert fald Thomas Bæk Kristensen, der i december afleverede sit speciale på Københavns Universitet.

- Det vil ikke gøre noget for min motivation for at søge job, fordi jeg gør alt, hvad regeringen egentlig vil have, siger Thomas Bæk Kristensen, der i øvrigt også er afgående bestyrelsesmedlem i Danske Studerendes Fællesråd.

Han har i de seneste seks og et halvt år læst filosofi. Her har han modtaget SU og haft studiejob, så han har haft en indtægt, der ligger tæt på det niveau, dagpengesatsen for nyuddannede er i dag. Derfor vil han gå omkring 4.000 kroner ned i indtægt hver måned, hvis det lykkes at få aftalen gennemført.

- Det vil bare forværre min økonomiske situation og give en økonomisk utryghed. Det vil ikke gøre noget for min motivation for at søge job. Jeg gør allerede alt, hvad regeringen vil have mig til. Jeg søger en hel masse i mange forskellige brancher, og jeg søgte længe før, jeg blev færdig med mit speciale, siger han.

Guleroden er der allerede

Han forklarer, at flere udgifter stiger, når man ikke længere har adgang til studierabatter, og når ens fagforening og a-kasse ikke længere tilbyder studievenlige priser. Samtidig fortæller han, at mange vil stå i en situation, hvor de skal flytte til noget dyrere, fordi de ikke længere har adgang til et billigt kollegieværelse, hvor det kræves, at man er studerende.

Blandt andet af den grund er motivationen allerede i top hos de nyuddannede, mener han.

- I det seneste job, jeg var til samtale på, ville jeg næsten tredoble min indkomst i forhold til dagpengene. Det er jo motiverende nok i sig selv. Jeg har levet over seks år på SU og med et studiejob. Jeg vil gerne have en hverdag med et 9 til 17-job, men også få den økonomiske frihed, det ville give, siger han.

Aftalen skal blandt andet også få de jobsøgende til at søge mere bredt – både geografisk og blandt de forskellige brancher. Men det mener Thomas Bæk Kristensen allerede, at han gør i tilstrækkelig grad.

- Jeg har søgt i det offentlige og i det private, og jeg har søgt job i Holbæk. Men jeg har ikke søgt ufaglærte job endnu. Jeg synes, jeg søger bredt, men man kan altid søge bredere.

- Problemet er så, at man kommer længere væk fra ens kompetenceområde – og jeg tror, det er til alles fordel, at jeg får et job, som er inden for mit kompetenceområde, siger han, men afviser ikke, at han på sigt godt kan søge et job som ufaglært.

Thomas Bæk Kristensen har læst filosofi og statskundskabsfag. Selvom den uddannelse ikke er blandt erhvervslivets favoritter, så ville han ikke vælge om. Hør hvorfor i videoen nedenfor.

Uvist om aftale bliver gennemført

Selvom man på Christiansborg har fået lavet en politisk aftale med et flertal bag sig, så kan regeringen og de andre partier ikke bare vedtage at sænke dimittendsatsen her og nu.

For der eksisterer allerede et såkaldt forlig på det område. Det er en aftale, som der også er andre partier med i, og de bakker ikke op om den nye aftale. De interne spilleregler på Christiansborg er sådan, at man ikke bare kan bryde et forlig midt i en valgperiode.

Derfor vil man først kunne indføre den lavere dagpengesats efter næste valg, medmindre alle partier i det eksisterende forlig vil være med til at indføre det nu.

Indtil videre er Thomas Bæk Kristensen også optimist i forhold til sin fremtid.

- Jeg er stadig fortrøstningsfuld, og når jeg har mit eksamenspapir inden for en uges tid, så giver det nok lidt ekstra. Jeg håber i hvert fald snart, der lander noget, siger han.