Thomas' forsikring ringede: Vil du ikke prøve alternativ behandling?

Da Thomas Róðá-Pedersen fik en diskusprolaps, ringede forsikringen kort efter og spurgte, om han ville prøve alternativ behandling - på selskabets regning.

Thomas Róðá-Pedersen fik sidste år en diskusprolaps og lider i dag fortsat af mange smerter. (Foto: Nick Mail Sølvhøj © dr)

Det hele begyndte en novemberdag sidste år.

Butikschefen Thomas Róðá-Pedersen så, at en af papkasserne i butikken stod et sted, hvor den ikke skulle stå. Han gik derfor hen for at flytte den.

- Men jeg mister grebet, og så kommer der et ordentligt smæld i ryggen, og jeg må slippe den med det samme, siger han.

Det er otte måneder siden, at han løftede kassen og fik en diskosprolaps. Men han halter stadig og har så mange smerter, at han bliver nødt til at tage stærk smertestillende medicin.

- Smerterne går ned i benet, og så er det som om, at nerven trækker i anklen. Det er meget smertefuldt, siger han, da DR Nyheder møder ham.

Alternativ behandling lindrer smerter

Derfor går han til body sds-terapi (body self development system), der er en alternativ behandlingsform, som er udviklet i Danmark. Det en form for kropsbehandling, hvor behandleren trykker og laver bevægelser på kroppen.

- Det lindrer mine smerter på dagen, siger Thomas Róðá-Pedersen.

Selv om behandlingen hører under kategorien alternative behandlingsformer, er det Thomas Róðá-Pedersens forsikringsselskab, der betaler for den.

- Det var min sagsbehandlinger ved forsikringen, der kontaktede mig og spurgte, om jeg havde hørt om det her før, og om jeg kunne tænke mig at prøve det, forklarer Thomas Róðá-Pedersen.

Hans arbejdsgiver havde tegnet en arbejdsskadeforsikring hos If Forsikring, der er et af de selskaber, som er begyndt at dække alternativ behandling.

Flere forsikringsselskaber dækker

I en rundspørge, som DR Nyheder har lavet til 10 af landets største forsikringsselskaber, svarer otte af dem, at de dækker udvalgte former for alternativ behandling.

Hos forsikringsselskaberne begrunder man dækningen med øget efterspørgsel og en positiv effekt hos kunderne.

- Vi oplever helt klart, at de medlemmer, der vælger det, oplever en effekt af det. Så kan man altid diskutere, om det er troen, der flytter bjerge, eller om det er en reel fysisk bedring, siger Ulrik Erritsø, der er skadesdirektør hos LB Forsikringskoncernen, der omfatter Runa Forsikring, Lærerstandens, FDM Forsikring og Bauta Forsikring.

De har fra i år udvidet deres dækning, så de nu betaler for samtlige former for alternativ behandling.

Havde ikke selv hørt om det

For Thomas Róðá-Pedersen har det været afgørende, at det var forsikringsselskabet, der tog kontakt til ham, for han kendte ikke til body sds inden.

Thomas Róðá-Pedersen har færre smerter, når han har været til body sds-terapi. (© dr)

- Jeg var meget skeptisk. Jeg er meget konservativ, hvad det angår og har en holdning til, at det virker som noget hokus pokus. Men jeg valgte at prøve det af, og det har så været en rigtig god ide, siger han.

Når Thomas Róðá-Pedersen har været til behandling, har han ingen smerter resten af dagen. Smerterne vender dog tilbage dagen efter.

- Men det er den mest effektive af de behandlingsformer, jeg har prøvet, siger han og fortæller, at han både har været til fysioterapeut, kiropraktor, akupunktør og laserbehandling.

Er det ikke bare placebo, når du oplever en bedring efter behandlingen?

- Mange gange kommer smerterne jo allerede dagen efter, når jeg vågner op. Og hvis det havde været placebo, så havde jeg nok været ude over stepperne og i gang med at arbejde igen.

Han er ikke i tvivl om, at han vil anbefale alternativ behandling til andre.

- Bliver man tilbudt noget, skal man ikke sige nej. Det kan være, at det er netop den behandling, der skal til, siger han.

Fem af de 10 selskaber i rundspørgen dækker i større eller mindre grad body sds-terapi. Du kan læse, hvad de 10 selskaber hver især dækker her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk