Indgrebet i lærerkonflikten hjælper på regeringens muligheder for at gennemføre sin reform af folkeskolen. Det bekræftede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag aften, da hun var gæst i Hos Clement på DR1. Her sagde statsmisteren:
- Det er klart, at det her med, at lærerne nu [efter indgrebet, red.] har bedre mulighed for at være mere sammen med børnene - det gør det nemmere for vores folkeskolereform.
Det er en del af reformen, som regering fremlagde i december sidste år, at eleverne har mere tid med deres lærer. Og det er netop en af se ting, der kommer til at ske ved indgrebet, som blev vedtaget af Folketinget den 16. april. Alternativet havde været at bruge flere penge, understregede statsministeren:
Har tidligere afvist aftalt spil
- Det kunne godt opnås på andre måder. Man kunne jo betale lærerne for at være der mere, eller man kunne ansætte flere lærere. Så man kunne i princippet godt opnå det på andre måder, sagde Helle Thorning-Schmidt.
Regeringen er blevet beskyldt af blandt andre Danmarks Lærerforening for at have arbejdet med en skjult dagorden under overenskomstforhandlerlingerne mellem KL og lærerne.
Helle Thorning-Schmidt har flere gange afvist, at indgrebet var en del af et aftalt spil med Kommunernes Landsforening. Over for Clement bekræftede statsministeren dog, at finansminister Bjarne Corydon - i kraft af sin position som arbejdsgiver for omkring 10.000 statsansatte lærere - havde koordineret sine overenskomstkrav med KL.
Koordineret forhandling
Heri indgik er krav om, at lærerne skal undervise mere.
Clement Kjersgaard: Så du siger, at finansminsteren har også sagt til KL, at lærerne skal arbejde mere?
Helle Thorning-Schmidt: De har jo koordineret deres overenskomstkrav og har taget de samme overenskomstkrav ud, og det er jo fuldstændig legitimt. For husk på, at finansministeren han repræsenterer skatteborgerne.
Clement Kjersgaard: Så finansministeren har sagt: Lærerne skal tilbringe mere tid med undervisning?
Thorning-Schmidt: Ja, det har han.