Thorning kritiserer Danmarks stop for kvoteflygtninge

Tidligere statsminister langer ud efter regeringens beslutning om at stoppe for 500 årlige kvoteflygtninge.

- Det er rigtig ærgerligt, at Danmark ikke længere tager kvoteflygtninge. Det må jeg sige. Det var meget få mennesker, vi tog, siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken Søndag. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © Scanpix)

For første gang siden sin tiltræden som direktør for Save the Children går tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu i rette med den danske udlændingepolitik, skriver Politiken Søndag.

Thorning langer ud efter Venstre-regeringens beslutning om at stoppe en årtier lang dansk praksis for hvert år at tage 500 kvoteflygtninge fra FN-systemet.

Beslutningen, der er blevet opretholdt af den nye VLAK-regering, har fået opbakning fra Thornings gamle partifæller i Socialdemokratiet.

- Det er rigtig ærgerligt, at Danmark ikke længere tager kvoteflygtninge. Det må jeg sige. Det var meget få mennesker, vi tog, siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken Søndag.

Siden beslutningen om at stoppe for modtagelsen af kvoteflygtninge blev meldt ud af udlændingeminister Inger Støjberg (V) i august, har sagen givet betydelige dønninger i Socialdemokratiet.

Den nuværende ledelses accept af suspensionen var blandt de heftigst debatterede spørgsmål på partikongressen i september, hvor en lang række delegerede opfordrede partiledelsen til at ændre kurs.

I denne uge valgte Socialdemokratiet at stemme nej til et beslutningsforslag fra Enhedslisten om at pålægge regeringen at omgøre beslutningen om et stop for kvoteflygtninge.

Helle Thorning-Schmidt går i et interview i Politiken Søndag i rette med den danske beslutning om at suspendere ordningen om kvoteflygtninge, som har været en grundpille i dansk udlændingepolitik siden slutningen af 1980’erne.

Den tidligere statsminister mener, at Danmark spiller sig nogle kort af hænde i forhold til vores internationale forpligtelser, fordi argumentet tidligere var, at vi hellere ville hjælpe flygtninge fra lejrene, end dem, som mødte op ved grænsen.

- Det er underligt at miste den del af vores argumentation. Man skal også huske, at det er nogle af verdens dårligst stillede mennesker, siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken Søndag.

Hun vil dog ikke gå yderligere ind i den interne socialdemokratiske debat.

/DR Nyheder/