Thunberg kritiserer Københavns klimamål: 'Gør mere skade end gavn'

- Jeg forstår faktisk ikke helt hendes kritik her, siger Københavns overborgmester Frank Jensen.

Frank Jensen, der er overborgmester i København, gik selv med i den store klima-march i hovedstaden i dag. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Den svenske klima-aktivist Greta Thunberg besøgte i dag København og holdt tale ved den klimamarch, der har slanget sig igennem hovedstaden her til eftermiddag.

Til lyden af klapsalver fra de knap 30.000 fremmødte foran Christiansborg kom den 16-årige pige med en opsang om, at 'vores hus brænder, og vi skal opføre os, som om vores liv er på spil'.

Men det var ikke kun store ord om verdensmål og Paris-aftalen, Greta Thunberg leverede i sin 10 minutter lange tale i dag.

Hun kom også med konkret kritik af Københavns Kommunes målsætning om at være en CO2-neutral by i 2025.

Den kritik kom hun med, da hun langede ud efter de voksne, der kommer med flotte ord, men ikke har øje for det fulde, store billede.

- Smukke ord som København CO2-neutral i 2025. Det lyder rigtig godt, men hvis det at være CO2-neutral ikke inkluderer transport, shopping, mad, luft- og skibsfart, så betyder det ikke særlig meget, sagde hun og understregede:

- Faktisk gør det mere skade end gavn at sende signaler om, at virkelig handling er i gang, når det ikke er, lød det fra scenen på Christiansborg Slotsplads.

16-årige Greta Thunberg holdt tale her til eftermiddag i København. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Overborgmester: 'Forstår ikke kritikken'

Københavns Kommune har besluttet, at byen skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Helt konkret betyder det at være CO2-neutral, at en by som København eksempelvis ikke udleder mere CO2, end der absorberes.

Ved hjælp af flere forskellige mål indenfor fire spor, som er energiproduktion, energiforbrug, transport og selve kommunen som en klimavirksomhed, er håbet altså, at hovedstaden vil være CO2-neutral om seks år - i 2025.

Men det er altså 'smukke ord' som en CO2-neutral by, som Greta Thunberg kritiserer i talen.

Og hun talte faktisk direkte til en af personerne, der kommer med den slags ord.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), deltog nemlig selv i klimamarchen i København i dag, men han forstår ikke helt klima-aktivistens kritik. Det skriver han i et skriftligt svar til DR Nyheder:

- Jeg forstår faktisk ikke helt hendes kritik her. Vores plan om, at København skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad er enestående, amitiøs og har krævet - og kræver - fremadrettede omlægninger af vores energiforsyning og omfattende investeringer i bæredygtig transport, skriver han.

Både partileder Mette Frederiksen (S), overborgmester Frank Jensen (S) og en række andre danske politikere deltog ved klimamarchen i København. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

'Ikke bare symbolpolitik'

Overborgmesteren har ikke ønsket at stille op til interview, men ridser en række yderligere tiltag op. Som eksempelvis byens cykelforhold, energi-renovering af bygninger og omlægning af fossil energi til vind og biomasse.

Derfor mener Frank Jensen ikke, at det bare er symbolpolitik, da han fortæller, at de forskellige tiltag har ført til en reducering af CO2-udledningen med 43 procent siden 2005.

Alligevel er borgmesteren enig med Greta Thunberg i, at der skal drejes på alle mulige håndtag, og at der skal gøres noget nu.

- Min bøn er sådan set den samme som demonstranternes. Nemlig at Christiansborg hjælper os med den grønne omstilling - i stedet for som den nuværende regering at bremse vores initiativer, skriver han.

Københavns 2025-mål med den dertilhørende klimaplan KBH 2025 har været vidt omkring i både nationale og internationale medier.

Sidste år kom det frem, at en evaluering halvvejs mod målet viser, at København stadig vil udlede 200.000 tons CO2 for meget i 2025 - også selvom alle initiativerne i planen føres ud i livet, skrev Berlingske.

Herunder kan du se den del af Thunbergs tale, hvor hun kritiserer København:

FacebookTwitter