For ti år siden sløjfede politikere ordningen. Nu kan den være svaret på Forsvarets soldaterflugt

Flere politikere er åbne for at genindføre et forslag, som skal forlænge soldaternes tid i militæret.

Der er stor og akut mangel på soldater i Forsvaret, fortæller kilder til DR Nyheder. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Militært ansatte i Forsvaret skal kunne få fuld løn, hvis de vil i gang med en uddannelse efter deres tid i militæret.

Det er opfordringen fra tre fagforeninger, som mener, at forslaget kan være med til at stoppe soldaterflugten i Forsvaret.

- Når man har udstået sin kontrakt, har man mulighed for at få suppleret sin SU eller lærlingeløn, således at man kan opretholde et familieliv, mens man læser, siger Jesper Korsgaard Hansen, der er formand for Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel.

Soldaternes fagforening, Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), og officerernes fagforening, HOD, vil også have indført uddannelsesordningen.

Forsvarschef Flemming Lentfer siger, at det er noget, soldaterne efterspørger og kalder forslaget for en "tillokkende tanke".

Lignende ordning er tidligere skrottet

Tidligere eksisterede der en lignende ordning i Forsvaret. Den blev kaldt CU (Civil Uddannelse), men blev sparet væk i forbindelse med det forrige forsvarsforlig i 2013.

CU'en betød, at man optjente point, mens man var i Forsvaret til at kunne tage en uddannelse, og hvor man fik fuld løn fra Forsvaret, mens man læste.

En budgetanalyse fra Forsvarsministeriet viste dengang, at der var 118 millioner kroner at spare ved at sløjfe ordningen.

Alligevel lyder det i dag fra flere politiske sider, at det er oplagt at overveje om løn-ordningen skal genindføres.

Forsvaret er ikke for livstid

Dansk Folkeparti har planer om at tage forslaget med til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. For det skal være nemmere at tage en uddannelse, efter man har været ansat i Forsvaret, lyder det fra forsvarsordfører Alex Ahrendtsen.

- Hvis man for eksempel har været ansat i ti år, får man ret til at tage en civil uddannelse med løn i op til fem år.

Det er nødvendigt med en uddannelsesordning i militæret, fordi soldater sjældent bliver i Forsvaret hele deres arbejdsliv, forklarer regimentschef Susanne Kiholm Lund.

- Dengang jeg blev uddannet soldat, valgte man at være soldat for livet. Sådan er det ikke i dag. Unge mennesker kan godt se sig selv i Forsvaret i nogle år, men så kan det være, de vil noget andet.

Håbet er, at uddannelsesordningen kan få soldater til at blive længere tid i Forsvaret, fordi de ikke skal bekymre sig om at skulle være på SU, hvis de vil have en ny uddannelse senere i livet, hvor man typisk har flere udgifter.

- Unge mennesker går ind og tjener Danmark, så stifter de måske familie, så er de 28-30 år, og når de så skal ud, er det altså svært at gå på SU, siger Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.

'Oplagte overvejelser'

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Simon Kollerup, vil tage det med i sine overvejelser, når der skal forhandles forsvarsforlig.

- Vi stiller os selv spørgsmålet, kunne det her være en vej til at fastholde flere soldater i vores forsvar. Om det er den rigtige vej at gå, tør jeg ikke lægge hovedet på blokken og sige i dag.

Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne mener, at løn under uddannelse kan være en brik i at holde soldaterne i Forsvaret i længere tid.

Og det er bydende nødvendigt at gøre noget, hvis man spørger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

- Vi kommer ikke uden om, at vi har nogle aktuelle problemer. En blind mand med stok kan mærke, der er udfordringer. Det bliver vi nødt til at gøre noget ved.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) er "bestemt" åben for at se på en uddannelseshjælp til militært ansatte i Forsvaret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Selvom han var med til at afskaffe CU'en i 2013, stiller han i dag spørgsmål ved, om det var den rette beslutning.

- Man bliver nødt til at se på de erfaringer, det har givet os - og det er nok primært dårlige erfaringer.

- Jeg synes ikke, vi skal være bange for at se på, om man skal genindføre nogle af de ting, der har været tidligere.

Derfor er uddannelseshjælp "bestemt noget", forsvarsministeren kunne forestille sig at bringe til de forestående forhandlinger.

- Om det skal være en-til-en eller en ny form, kommer vi til at drøfte, siger han.

Den seneste melding er, at der vil blive indkaldt til nye forsvarsforhandlinger i løbet af foråret.

Tidligere ansatte i Forsvaret fortæller, hvordan mangel på personale får folk til at sige op i hobetal i denne episode af 'Tiden'.