Når modellerne går ned ad catwalken til årets Copenhagen Fashion Week fra i morgen, bliver det endnu engang med fokus på bæredygtighed.
Den danske mode og tekstilbranche skal nemlig være grønnere, og derfor har ti danske virksomheder netop forpligtet sig til, at de vil genbruge mere og flere anvendte materialer frem mod 2030.
Aftalen er lavet i samarbejde med Miljøstyrelsen samt tre brancheforeninger, og blandt virksomhederne er kendte tøjfirmaer som Bestseller og Ganni.
Målene lyder blandt andet, at al tøj og tekstil fra virksomhederne skal bestå af mindst 40 procent genanvendt materiale inden 2030. At tøjet skal designes til at have flere liv, og at en større del af omsætningen på tøj i Danmark skal komme fra genbrug.
Else Skjold, der er lektor og Ph.d. i design og bæredygtighed ved Det Kongelige Akademi, kalder årets samarbejdet ambitiøst, men det er det også nødt til at være.
- Det her er en direkte afleder af den her tekstilstrategi fra EU, der kom 30. marts, og som varsler, at der – endelig kan man sige – er lovkrav og regulering på vej på området i en sektor, der ellers har gået under radaren i rigtig mange år.
Ifølge Else Skjold er det de rigtige målsætninger, der er valgt som fokus i samarbejdet. Men hun er dog skeptisk over, om det er realistisk at nå målet om at genanvende 40 procent materiale inden 2030. Tvivlen ligger blandt andet hos teknologien.
- Recycling og målsætningen om 40 procent er tvivlsomt, fordi det er meget svært at genanvende tekstilfibre i forhold til for eksempel plastik.
- Så vi mangler teknologi, og det er meget dyrt at udvikle.
Her kan du høre, hvad Else Skjold, lektor og Ph.d. i design og bæredygtighed ved Det Kongelige Akademi, mener om målsætningen:
Ifølge Else Skjold er der fare for, at vi ender med at investere for meget i store industrianlæg, som ikke vil have nok tekstilaffald til, at det giver mening.
Ikke første gang bæredygtighed går på catwalken
Det er ikke første gang, vi hører, at modeugen har fokus på bæredygtighed. Tilbage i februar 2022 blev ugen åbnet med ordene "Det mest presserende problem i vores industri er behovet for at bekæmpe klimaforandringerne".
I 2021 var temaet for modeugerne også bæredygtighed, mens man i 2020 lancerede en række "bæredygtighedskrav", der skal opfyldes, før man må være en del af de mange shows i København.
Det vigtigste ved dette års samarbejde er, at branchen bliver samlet og får gjort noget ved, at tekstilbranchen globalt set er en af de helt store klimasyndere.
Sådan lyder det fra Maria Glæsel, der er direktør i modevirksomheden AIAYU og forperson for sektorsamarbejdet.
- Der er et kæmpe behov for teknologisk udvikling og innovation. Det kommer netop, fordi vi i sektorsamarbejdet går sammen så mange virksomheder og derigennem kan lægge et meget større pres og en øget efterspørgsel, siger Maria Glæsel.
Her kan du høre, hvad Maria Glæsel, forperson for sektorsamarbejdet, siger om aftalen:
Hun er enig med Else Skjold i, at hvis målsætningen med de 40 procent skulle efterleves i dag, vil det ikke kunne lade sig gøre. Men:
- Pointen er netop, at vi skal arbejde for, at det kommer til at ske.
Hun påpeger, at det især er gennem den teknologiske udvikling, at de skal opnå målsætningen på de 40 procent.
Forbrugeren har også et ansvar
Det, som virkelig batter fra virksomhedernes side, er de to andre punkter, som man har valgt i samarbejdet.
- Det ene er design. Det er rigtig fornuftigt, fordi der er rigtig meget fejlproduktion og utrolig kort brugsfaser, siger Else Skjold.
- Det er også rigtig fornuftigt at se på de cirkulære forretningsmodeller, fordi det kommer før eller siden, og det ved aktørerne.
Når vi snakker cirkulær økonomi, handler det om at holde materialer i kredsløb længst muligt.
Og så er der også forbrugere som i den grad skal mere på banen, fortæller hun. Vi skal være mere kræsne, når vi køber tøj, og gøre brug af genbrug og tøjservices.
- Vi skal bruge de her services, gå til justeringsskrædder få repareret tøj, der går i stykker, købe noget mere genbrug. Og bare lade vær med at købe alt muligt skrald, som vi aldrig nogensinde får på, afslutter Else Skjold.