Tibet-støtter demonstrerer i lufthavnen: 'Kina vil forbedre sit image med nuttede pandaer'

De udlånte pandaer er et led i Kinas politiske strategi, mener Støttekomiteen for Tibet.

Det er to pandaer som disse, der snart kommer til den zoologiske have i København. (Foto: (Foto: CHINA DAILY © Scanpix))

Når de to kinesiske pandaer, Xing Er og Mao Sun, ankommer til Københavns Lufthavn torsdag aften for at blive fragtet videre til Københavns Zoo, vil demonstranter stå klar med flag og bannere.

Støttekomiteen for Tibet, der kæmper for Tibets frigørelse fra Kina, mener, at de to pandaer, der bliver udlånt til Danmark i 15 år, er en politisk manøvre fra Kinas side.

- Vi protesterer, fordi vi er imod det politiske spil, som pandaerne bliver taget som gidsler i. Kina vil forbedre sit image gennem nuttede pandaer og forventer, at Danmark går på kompromis med sine egne værdier, som vi har gjort siden 2009, hvor vi anerkendte Tibet som en del af Kina. Det samme gjorde vi i 2011 og 2015, hvor regeringen afviste at mødes med Dalai Lama, siger Anders Højmark Andersen, der er formand for Støttekomiteen for Tibet.

Han mener, at Kina bruger pandaerne som et led i en strategi, der skal gøre andre lande mere venligtsindede over for Kina.

- Vi får jo kun de pandaer, fordi vi er gået på kompromis med vores egne værdier ved at anerkende Tibet som en del af Kina og ved at holde Dalai Lama væk fra vores egen regering, siger Anders Højmark Andersen.

Utilfreds med placering

Støttekomiteen for Tibet har af Københavns Lufthavne fået tilladelse til at stå på Vilhelm Lauritzens Allé, der ligger et stykke fra indgangen til Vilhelm Lauritzen Terminal, hvor flyet med pandaerne ankommer torsdag aften.

Formanden siger, at demonstranterne hellere ville have stået tæt ved indgangen til terminalen.

- Det er et spørgsmål om synlighed. Vi ville gerne have stået inde på lufthavnens grund, hvor vi havde været mere synlige og bedre i kontakt med den presse, der er derude. Men det ville lufthavnen ikke have.

ARKIVFOTO. Støttekomiteen for Tibet har flere gange demonstreret - her i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Det er dog normal praksis, forklarer Kasper Hyllested, der er pressechef i Københavns Lufthavne:

- Sådan er proceduren for alle, der vil demonstrere. Man må meget gerne demonstrere, men det skal foregå uden for lufthavnens areal. Den vigtigste opgave for os er at holde lufthavnen sikker, så det er den procedure, vi har, siger Kasper Hyllested, pressechef i Københavns Lufthavne.

'En overreaktion'

Kjeld Erik Brødsgaard, professor ved Institut for International Økonomi, Politik og Business ved Copenhagen Business School, mener ikke, at man skal lægge så stor vægt på pandaernes betydning for Danmarks politik over for Kina.

- Jeg synes, at det er en overreaktion. Der er en eller anden underliggende fortælling, om at vi nu kommer i lommen på kineserne, og at det er et symbol på, at vi måske allerede er i lommen, siger han til Ritzau.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk