Tibetsag: PET-medarbejder skal afhøres igen

Tibet-kommissionen er ikke tilfreds med en PET-medarbejders svar, og derfor skal han afhøres igen.

Ved en demonstration op Højbro Plads i juni 2012 fratog flere betjente demonstranter det tibetanske flag. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

En erfaren medarbejder i Politiets Efterretningstjeneste, der skrev en såkaldt trusselsvurdering til Københavns Politi før den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg, skal afhøres for anden gang om Tibetsagen.

Tilsyneladende har hans svar under den første afhøring ikke tilfredsstillet den kommission, der undersøger politiets opførsel ved statsbesøget.

Netop PET's opførsel er et kernepunkt i Tibetkommissionens undersøgelse.

I trusselsvurderingen stod, at det for kineserne var meget afgørende, at de ikke tabte ansigt 'ved konfrontationer med demonstrationer eller lignende'.

PET-medarbejdere er belastet af en forklaring fra politikommissær Michael Dekker Poulsen, der fungerede som en slags sekretær, da politiet forberedte indsatsen.

Ifølge politikommissæren ringede PET-medarbejderen efter et møde i Udenrigsministeriet og ringede med en vigtig besked:

Besøget drejede sig om handelsaftaler for 20 milliarder kroner. Hvis kineserne så blot et enkelt tibetansk flag, kunne de blive krænket, og man risikerede, at de ville rejse hjem.

Men PET-medarbejderen har afvist at have sagt det, politikommissæren har forklaret om.

I PET er han sikkerhedskoordinator og har ansvar for kongehuset, og han og en kollega deltog i fire møder med kinesere op til besøget. To foregik på ambassaden og to på kinesiske restauranter i København.

/ritzau/