Tiden går i stå et sekund nytårsnat

Nytårsnat går tiden i stå. 00:59:59 bliver til 00:59:60, inden klokken slår 01:00:00. Der bliver simpelthen sat et skudsekund ind, så tiden passer til Jordens rotation.

Sekundviserne på landets ure må tøve et sekund nytårsnat. Der er brug for et skudsekund for at få tiden og Jordens rotation til at passe sammen. (© DR)

En time inde i det nye år bliver tiden sat i stå et sekund. 00:59:59 vil blive fulgt af 00:59:60 inden klokken bliver 01:00:00.

Det ekstra sekund, skudsekundet, skal få tiden til at passe med Jordens rotation. Tiden og jordkloden er en smule ude af takt.

Kloden drejer

Det er klodens rotation, der historisk har fastsat vores tid. Men da omdrejningshastigheden ikke er konstant, passer den koordinerede universaltid ikke altid med den præcise atomtid, som bruges i dag.

Jorden drejer for langsomt i forhold til den atomare tidsstandard, fordi dens rotation bremses op af friktion i forbindelse med tidevand. Og set over århundreder bliver dagene på den måde længere, hvis ikke man kompenserer for det.

Meget lille uoverensstemmelse

- Det er meget lidt, vi taler om. Men der er små afvigelser i jordens rotation, og dem holder man øje med. Og når man er nået op på et vist niveau af tidsforskydning, så sætter man et sekund ind, siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium i København.

Siden 1972 har IERS (International Earth Rotation Service) 22 gange indsat et ekstra sekund for at afstemme tid og jordrotation. Sidste gang var 1. januar 1999.

Efter behov

Et skudsekund kan ikke udregnes på forhånd, så det afhænger af astronomiske observationer af jordens rotation, om der er behov for et skudsekund.

Når forskellen mellem atomtid og borgerlig tid vil overstige 0,9 sekund, indsættes et skudsekund med seks måneders varsel. Det sker altid enten den 31. december eller den 30. juni.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk