Tiden mellem første og andet vaccinationsstik bliver kortere

Sundhedsmyndighederne regner med at indsnævre tiden mellem første og andet vaccinationsstik i løbet af sommeren.

En borger venter på at blive vaccineret i Øksnehallen i København. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix © Philip Davali)

Efterhånden som sommeren skrider frem, og der kommer flere vacciner til Danmark, vil perioden mellem første og andet stik med coronavaccinen blive kortere.

I dag kan der gå op til seks uger, men helt så længe behøver dem, der endnu ikke er blevet stukket, nødvendigvis ikke at vente.

Det meddeler Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst, i et skriftligt svar.

- Lige nu vaccinerer vi personer, der ikke er i øget risiko, og intervallet mellem første og andet stik er i øjeblikket 5-6 uger, men henover sommeren vil vi ’skrumpe’ intervallet til cirka fire uger, i forbindelse med at vi afslutter gruppe 10 (i vaccinationskalenderen), skriver hun.

I et interview med DR i går nævnte hun specifikt aldersgruppen 30 til 34 år som den gruppe, der kan komme til at nyde godt af det kortere interval.

Det er den sidste gruppe i vaccinationskalenderen og omfatter lige over 344.000 borgere.

Helene Probst, Sundhedsstyrelsens vicedirektør. (Foto: Dr © DR)

Anbefaler tre uger

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse- og Kontrol (ECDC) kom i går med en anbefaling om, at der maksimalt bør gå tre uger mellem stikkene.

Der går altså i øjeblikket længere tid i Danmark, men det er der en god grund til, understreger Helene Probst.

- Grunden til, at man anbefaler det korte interval, er, at man først opnår tilstrækkelig beskyttelse, særligt i forhold til Delta-varianten, efter anden vaccination.

- Næsten alle i øget risiko er allerede færdigvaccineret i Danmark, så derfor har vi ikke samme udfordring som andre lande, siger hun.

I andre lande - fx Storbritannien - har man givet vaccinestikkene med op til 12 ugers mellemrum.

Stemmer med godkendelsesgrundlag

Herhjemme forlængede myndighederne i april den periode, der kunne gå mellem to doser, fra tre til seks uger, men det er stadig inden for godkendelsesgrundlaget for vaccinerne, forklarer Helene Probst.

- I Danmark har vi vaccineret i overensstemmelse med godkendelsesgrundlaget og har derfor ikke haft interval på over 42 dage, men de fleste er færdigvaccineret med kortere interval, typisk 4-5 uger, skriver hun.

Facebook
Twitter