Tidligere Bandidos-rocker: Isolationsstraf virker ikke

Fængslerne oplever eksplosion i brug af isolation i strafceller.

En dag kastede Martin Christian Celosse-Andersen en stol efter fængselspersonalet, og det kostede en af mange ture i strafcellen. Foto: DR

Martin Christian Celosse-Andersen er tidligere Bandidos-rocker.

Da hans karriere i den branche var på sit højeste, var han præsident med ansvaret for to afdelinger i Roskilde og Næstved, og i løbet af sine i alt 12 år i rockermiljøet var han inde og ude af flere fængsler.

Inde i fængslerne var han også inde og ude af strafcellerne, hvori han sad isolationsfængslet efter eget udsagn ”seks til syv gange”.

- Meningen med en strafcelle er vel, at man skal tænke over sine fejl – det skal have en opdragende effekt. Men det er bare ikke sådan, det virker, siger han.

- Hvis man er i en strafcelle, hvor man er isolationsfængslet og ikke har kontakt med nogen, så får man det bare værre hver eneste dag.

Fra 2016 til 2017 er brugen af strafcelle, hvor indsatte isoleres i en celle, steget med 37 procent. Det viser tal, som Politiken har fået adgang til.

Ulovlige mobiltelefoner

En dag gik klappen helt ned for Martin Christian Celosse-Andersen. En af hans medindsatte fik konfiskeret den mobiltelefon, nogle af fangerne brugte til at ringe fra.

- Udsigten til at jeg mistede kontakten med min kone, som var den vigtigste person for mig, gjorde, at jeg ikke kunne være inde i mig selv, siger han.

- Den efterfølgende morgen hentede personalet mig til morgentræning, som de gjorde hver morgen. Men den konfiskerede telefon var dråben, der fik bægeret til at flyde over. Jeg gik amok og kastede en stol efter dem, lige så snart de åbnede døren. Og så kom jeg i strafcelle bagefter, fortæller han.

- Jeg fik det dårligt. Jeg havde så mange følelser og ikke noget sted at gøre af dem. Man kan bare sidde alene i et lille rum på otte kvadratmeter og være ved at brænde op inden i. Man kan ikke få afløb på nogen måde.

En del af rockermiljøet i 12 år

Han har tre domme bag sig, blandt andet for grov vold, trusler på livet med en pistol og grov afpresning.

I 12 år var han en del af rockermiljøet, som han forlod i 2013 gennem politiets exitprogram.

Ifølge Politiken har Kriminalforsorgen i den seneste tid arbejdet på et oplæg om netop disse disciplinærstraffe, der lander på Justitsminister Søren Pape Poulsens (K) bord i denne uge.

Kriminalforsorgens direktør, Thorkild Fogde, fortæller, at der i oplægget er et klart ønske om at se på reglerne.

- Vi mener, der er behov for at se på det her system. Både set i lyset af den stigning, der er sket, og set i lyset af de regler og skærpelser, vi har gennemført for adfærden i fængslerne.

Og lige præcis det bløde punkt vil Martin Christian Celosse-Andersen gerne bore en finger ind i, for han tror ikke på, at strafcellerne har nogen virkning overhovedet.

- Folk er vrede i et fængsel til at starte med, og de er i minus i forhold til deres ressourcer. Man kan ikke forvente, at en person opfører sig ordentligt, hvis man bliver ved med at stresse ham, siger han.

Han erkender at der er tale om et dilemma, for når man i et retssamfund har forbrudt sig mod regler, skal der være konsekvens.

- Men vi skal være opmærksomme på, om det, vi gør, nytter. Man kan godt anvende en strafcelle, men vi kan ikke anvende den alene. Det gør folk udadreagerende. Det er uintelligent og uproduktivt, og det kan vi gøre bedre.

Jeg lærte ikke lektien

- Husk nu, hvad segmentet er i fængslerne: Det er folk, der i udgangspunktet ikke beregner konsekvenser – for så havde de ikke siddet i fængslet overhovedet. Hvis ikke du får en bedre mand ud af strafcellen, end ham der blev sendt ind i den – for hvis skyld straffer man så?

- Om man sender en person i fængsel og ikke lærer ham noget nyt, så kommer han ud som det, han var, da han røg i fængsel. Ingen får det bedre af at sidde i isolation. Derfor skal det også være det absolut sidste, man gør ved folk, siger Martin Christian Celosse-Andersen.

I dag driver han platformen EnProcentErNok, som blandt andet tilbyder kriminalpræventivt arbejde, krisepsykologi og foredrag.

Facebook
Twitter