Tidligere betjent: Fortrolige oplysninger bliver lækket fra hemmeligt register

Politiets bande-rocker-register indeholder superfølsomme personoplysninger. Men ifølge flere kilder bliver oplysninger lækket af politibetjente.

Tidligere lokalbetjent på Nørrebro Marc Johansson siger, at der findes uformelle samarbejder mellem politibetjente og kommunalt ansatte om oplysninger fra banderegisteret (arkivfoto). (Foto: Louise Damløv © DR)

Politiets banderocker-register indeholder fortrolige, hemmelige og følsomme oplysningerne. Men ifølge P1 Dokumentar bliver oplysninger i praksis lækket af betjente med adgang til registeret.

Tidligere betjent Marc Johansson fortæller, at der findes uformelle samarbejder mellem politibetjente og kommunalt ansatte, der arbejder med rockere og bander.

- Jeg har fået at vide af kommunale medarbejdere, at de ringede bare til kilder i politiet og fik oplyst om personer i registret var registreret som bandemedlem eller ej, siger Marc Johansson til P1 Dokumentar.

P1 Dokumentar har talt med en række kilder, der bekræfter den tidligere betjents påstand.

Kan skade jobmuligheder

Politiet må som udgangspunkt kun videregive oplysninger til kommunale medarbejdere i særlige situationer, hvor det kan være til det offentliges ve og vel eller i forbindelse med det nationale exit-program, som kommunerne deltager i.

Men ifølge Marc Johansson, der var betjent frem til i år, betød de uformelle udvekslinger af oplysninger, at det rygtedes, hvem der var registreret eller havde været registreret.

Og det fik ifølge den tidligere betjent konsekvenser for tidligere bandemedlemmer eller personer, der var i gang med at træde ud af deres gruppering.

- Det kan betyde noget i forhold til ens jobmuligheder. Jeg kender til personer, der har haft svært at få job eller komme i praktik, fordi det var kommunalt kendt, at de var registreret eller havde været registreret.

Retssikkerhedsmæssigt problem

Formand for Retspolitisk Forening forsvarsadvokat Bjørn Elmquist mener, det er problematisk, hvis det forholder sig sådan.

- Hvis man risikerer at ens kommunale myndigheder får indsigt i de her registreringer uretmæssigt, så kan jeg godt forstå, man kan blive utryg. Og man har jo ikke mulighed for at se, hvad der ligger til grund for registreringen.

Retsordfører: Ikke så hemmeligt som det burde være

I 2012 spurgte Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper ind til banderegistret i Folketingets retsudvalg. Hun bad daværende justitsminister Morten Bødskov redegøre for retssikkerheden ved registeret:

- Det gjorde jeg, fordi jeg hørte fra lokale beboere og socialmedarbejdere i København, at registret ikke var så hemmeligt, som det burde være, og at det kunne betyde, at unge mennesker, som var eller havde været registreret, havde svært ved at komme videre i deres liv.

Justitsministeren henviste blandt andet i sit svar til, at bande-rocker-registret er et internt arbejdsredskab.

Rigspolitiet: Kan være OK at dele oplysninger

Chef for Nationalt Efterforskningscenter ved Rigspolitiet, Michael Ask, siger:

- Der kan godt være situationer, hvor det er okay at dele de oplysninger, og situationer, hvor det ikke er okay. Hvis der har været sådan nogle situationer, og jeg i øvrigt kan få dem dokumenteret, andet end at du sidder her og påstår det, så er jeg meget villig til at forfølge det. Men jeg kan ikke forholde mig til noget, jeg ikke ved om er rigtigt, siger Michael Ask.

Enhedslisten kræver nu en redegørelse fra ministeren.

Facebook
Twitter