Tidligere chef om skattekaos: Jeg gjorde, hvad jeg kunne

Trods skandaler har oprettelsen af SKAT ikke været en fiasko, siger Skatteministeriets forhenværende departementschef.

Et stort arbejdspres, mange frustrationer og et hav af skandaler, der har kostet den danske statskasse milliarder af kroner.

Sådan har arbejdsdagen ifølge en ny DR2-dokumentar været for mange af SKAT’s medarbejdere, siden skatte- og toldområdet blev lagt sammen i 2005.

Men ifølge Peter Loft, der var departementschef i Skatteministeriet, da fusionsplanen blev søsat, har den ikke været nogen fiasko.

Han kalder det ”enestående”, at en offentlig myndighed har kunnet spare 40 procent på udgifterne, som det er tilfældet med SKAT.

- Sammenlignet med de andre nordiske lande, var vi meget dyrere. Vi brugte simpelthen flere folk til at lave det samme stykke arbejde, siger han.

Når det er sagt, erkender Peter Loft dog, at hele fusionsprocessen har været vanskelig.

- Hvis vi gik fejl i byen, så var det egentlig ikke så meget modellen som sådan. Den vil jeg den dag i dag fastholde, var rigtig. Det er vejen til modellen, der var det vanskelige, siger han.

Og det kom ikke som nogen overraskelse for ham, da SKAT's daværende direktør, Ole Kjær, i 2012 udtalte til pressen, at skattevæsnet havde brug for flere medarbejdere.

- Men man kan jo ikke bare give op. Man må gøre det bedste, man kan, siger han og understreger, at ingen havde forestillet sig, at det omstridte EFI-inddrivelsessystem, som skulle have aflastet medarbejderne i SKAT, aldrig kom til at fungere.

- Jeg synes jo egentlig, jeg gjorde, hvad jeg kunne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra daværende skatteminister, Kristian Jensen (V). Han ønsker ikke at udtale sig om tidligere tider.