Tidligere dansk jetsetpusher hyret til at snyde Nordkorea

Ny dokumentarserie bruger falsk investor til at afsløre Nordkoreas handel med våben og stoffer.

- Hvem er ikke vild med våben?

Mr. James læner sig tilbage i den gyldne sofa og slår en dyb, næsten hjertelig latter op.

Han sidder på et hotelværelse med lysekrone og draperede gardiner og taler om missiler og fremstilling af euforiserende stoffer. Han taler i en indforstået tone og med samme lethed, som andre taler om, hvad de laver til dagligt, og hvem de er.

Men Mr. James er ikke den han siger han er.

Scenen er fra ”Muldvarpen - undercover i Nordkorea”, en ny dokumentarserie af journalist og dokumentarist Mads Brügger.

I serien er den tidligere danske narkopusher Jim Latrache-Qvortrup hyret af Mads Brügger til at udgive sig for at være den velklædte og karismatiske oliemilliardær Mr. James.

Sammen med Ulrich Larsen, en førtidspensioneret kok og familiefar, har Jim Latrache-Qvortrup i årene 2016 til 2019 arbejdet på at dokumentere, hvordan det nordkoreanske regime er parat til at bryde internationale sanktioner ved at tilbyde ulovlige varer som våben og narko.

Har brugt sin erfaring som kriminel

I dokumentarserien fremgår det, at Jim Latrache-Qvortrup over for blandt andre repræsentanter fra det nordkoreanske regime har ladet, som om han var klar på at investere i et højrisikoland som Nordkorea.

Eller sagt på en anden måde: Han har ladet, som om han var villig til at handle med dybt kriminelle bagmænd, bryde internationale sanktioner og drive bund-ulovlig virksomhed - så længe der var store penge i det.

Jim Latrache-Qvortrup har været kriminel det meste af sit voksne liv, men fortæller, at han ikke har lavet noget kriminelt i 11 år. (Foto: Foto: Klaus Vedfelt © Piraya Film I og Wingman Media)

Men Jim Latrache-Qvortrup er ikke oliemilliardær, og han er heller ikke skuespiller. Til gengæld har han mange års erfaring med at være kriminel bag sig og har fået to domme på i alt 13,5 år, hvoraf han har afsonet otte.

Det er ikke normalt en kvalitet i sig selv. Men ifølge Jim Latrache-Qvortrup kom den erfaring ham til gode under arbejdet med dokumentarserien 'Muldvarpen - undercover i Nordkorea'.

- Mange milliardærer kan du slet ikke finde noget om på nettet. Men hvis vi to sidder i en våbenhandel, og du googler mig og ser, jeg har siddet i spjældet for narko, så tænker du ikke ‘hmm.. gad vide om han er ved at lave noget undergravende.’ Du bliver måske nærmere betrygget af det, siger Jim Latrache-Qvortrup.

Det fortæller han i et interview i DR Byen i København. Han er iført cowboybukser, sneakers og en sort sweatshirt og sidder i grålig caféstol med en middelmådig kop sort kaffe. Langt fra Nordkorea, langt fra Mr. James.

Otte år bag tremmer

Søger man på Jim Latrache-Qvortrup på Google, finder man blandt andet artikler om, at han har været jetsetpusher.

Han har altså ifølge sig selv ikke været den type pusher, der står i Nørrebroparken i København i hættetrøje eller sidder i en lavtliggende BMW på en svagt oplyst parkeringsplads.

- Hvis du så, hvordan jeg levede mit liv dengang, ville du være rimelig fucking overrasket. Det var meget lidt, som du har set i film. Mine kunder var politikere, journalister, skuespillere og musikere. Jeg arbejdede altid i jakkesæt og havde en meget lidt ‘gangster’ livsstil, siger Jim Latrache-Qvortrup under interviewet.

Selvom han kan lide spænding og ifølge filminstruktør Mads Brügger trives bedst under pres, var han ikke kriminel for spændingens skyld. Det var bare det første, han fandt ud af, at han var rigtig god til.

God nok til at have råd til en 160 kvadratmeter stor lejlighed på Store Kongensgade i København, en tøjbutik og en fed Mercedes.

Kalkulerer ikke med risiko

I dokumentarserien bliver Jim Latrache-Qvortrup og Ulrich Larsen efter flere indledende møder i både Oslo og Madrid inviteret til hovedstaden Pyongyang i Nordkorea.

De bliver vist rundt i det ellers ekstremt lukkede og hemmelighedsfulde diktatur og bliver opvartet i en slags rituel kurtisering af den formodede milliardær. Og på tredjedagen sker der noget spændende for dokumentarprojektet.

- Vi begynder at køre ud af byen til et sted, man normalt ikke vil vise turister, fortæller Jim Latrache-Qvortrup i dokumentarserien.

Chaufføren parkerer i det, der bedst kan betegnes som et slum-område, og der er noget, der “ikke virker rigtigt”.

- Men der er ikke noget sted af løbe hen og ikke andet at gøre end at fokusere, siger Jim Latrache-Qvortrup.

De to danskere bliver vist ned i en kælder. Det sker i januar 2017. Et år tidligere blev den 22-årige amerikaner, Otto Warmbier, anholdt i Pyongyang og senere idømt 15 års tvangsarbejde i Nordkorea for at have stjålet en propagandaplakat fra sit hotel under en studietur til regimet. Da han blev udleveret til USA i juni 2017, var han i bevidstløs tilstand.

Warmbier-hændelsen er blot én i rækken af eksempler på, hvor farligt og nådesløst det autoritære regime i Nordkorea kan være. Men frygten preller af på Jim Latrache-Qvortrup.

- Hvis du er kriminel og lever i en verden, hvor det koster dig mange år bag tremmer, hvis det går galt, arbejder du ikke med frygten, for det vil begrænse dig. Du udelukker at gå ned ad den vej, siger Jim Latrache-Qvortrup.

Den kælder, de bliver vist ned i, viser sig at være pyntet op til fest med blomster, sake og – som det fremgår af dokumentarserien - en menu af forskellige ballistiske missiler, der er til salg.

Både Ulrich Larsen og Jim Latrache-Qvortrup kom ud af Nordkorea i god behold. Med sig hjem havde de en kontrakt fra kælderen, hvor Jim Latrache-Qvortrup skrev under på en samarbejdesaftale med det nordkoreanske firma, Korea Narae Trading Corporation.

DR har set aftalen, hvor de to parter skriver under på et samarbejde om ”udviklingen og driften af en guldmine” i Nordkorea. Et samarbejde om i et tredje land at etablere en fabrik, der skal ”producere militært udstyr” og producere stoffer som ”metamfetamin og retalin”.

Fremmedlegionen og lektiehjælp

Turen til Nordkorea og arbejdet med dokumentarserien fandt sted, efter Jim Latrache-Qvortrup havde lagt sin tid som kriminel bag sig.

Under sine ophold i fængsel, hvor han afsonede først en dom for 1,6 kilo kokain og efterfølgende yderligere 1 kilo, tog han en hf og fik et snit på 11,7, som fik ham ind på psykologistudiet på Københavns Universitet.

Sideløbende startede han virksomheden Equal Learning, hvis formål var at give børn i flygtningelejre skolegang gennem videoundervisning.

Så hvorfor sige ja til et projekt om Nordkorea, der kunne have udviklet sig livsfarligt?

Fra han var 19 til 21 år var han i den franske fremmedlegion for at bevise, at han kunne, og for at prøve noget, der ikke var kostskole, børnehjem eller plejefamilie. (Foto: PRIVATFOTO)

Når man er barn af institutionen, som Jim Latrache-Qvortrup er: Kostskole, børnehjem, fængsel, og mangeårig kriminel, er det ikke let at træde ind i et helt normalt, småborgerligt liv og et psykologistudie på Københavns Universitet fyldt med mennesker, som 'samfundet altid har tilsmilet', siger han.

- Jeg kan godt lide, at der sker nogle ting. Og det gør der i hvert fald ikke på psykologistudiet, siger han til DR.

Derfor var Mads Brüggers dokumentar en kærkommen afledning eller ‘afklimatisering’, som han kalder det, fra det kriminelle liv.

- Jeg har været i et hektisk og ‘crazy’ miljø fra jeg var 12 år, til jeg kommer ud af fængslet, da jeg var 41. Det sidder jo i kroppen. Og der har det her projekt været en rigtig god måde at få dét ud af kroppen på.

Og så synes han, at han har bidraget med noget positivt ved at medvirke i dokumentarserien.

- Jeg har set det her som, at jeg er med til at afsløre noget, som er en trussel mod vores måde at leve på, siger han.

Minimum 50 millioner euro

Jim Latrache-Qvortrup har i dokumentarprojektet også trukket på sin erfaring som forretningsmand, der skulle samle penge til virksomheden Equal Learning.

En svensk investor sagde engang noget til ham, som kom ham til gavn i forhandlingerne om ulovlige varer i dokumentarserien.

- Han siger til mig: “Prøv lige at hør: Jeg vil rigtig gerne hjælpe dig, men du skal vide, at jeg har et ‘minimum spend’ på 50 millioner euro.

- Så siger jeg: ‘Du mener maksimum?’

- ‘Nej, jeg mener minimum.’

- Det er det mest cool shit, jeg nogensinde har hørt. “Jeg har et ‘minimum spend’ på 50 millioner euro.” Den er jeg nødt til at bruge.

Hvem narrede hvem?

I april 2019 besluttede instruktør Mads Brügger, at Mr. James skulle forsvinde fra forhandlingerne med nordkoreanerne.

Brüggers vurdering var, at rollespillet ikke kunne drives længere, uden at Mr. James skulle have penge op af lommen for at betale for våbnene.

Jim Latrache-Qvortrup stoppede derfor ifølge dokumentarserien med at besvare telefonopkald og e-mails, når de kom fra personer, der har været involveret i hans falske nordkoreanske forretningseventyr.

Hvad der ville være sket, hvis Mr. James havde overført penge til nordkoreanerne, er derfor ikke til at sige. Var handlen med våbnene og methamfetamin nogensinde blevet til noget?

Jim Latrache-Qvortrup har været med i dokumentarprojektet siden maj 2016. (Foto: Jonas Berlin © Piraya Film I og Wingman Media)

Eller var nordkoreanernes mission at narre penge ud af en udenlandsk rigmands dybe lommer, men aldrig give noget retur? Dét scenarie er ifølge eksperter nemlig en af nordkoreanernes strategier for at få midler ind i det udmagrede regime.

Spørgsmålet ‘hvem narrede hvem’ trænger sig på. Og spørger man Jim Latrache-Qvortrup, har han svært ved at forestille sig andet, end at handlen var gået igennem.

- De har brændt ret meget krudt af, så jeg tror vitterligt, de har haft en interesse i de her ting, siger han.

Én gang er det ved at gå galt for Jim Latrache-Qvortrup. Af dokumentarserien fremgår det, at han trods mange advarsler var taget alene til Beijing for at mødes med to repræsentanter fra det nordkoreanske styre.

Under mødet spørger han dem, hvem de ellers handler med. Med det spørgsmål går han for langt.

De nordkoreanske repræsentanter henter derfor en tredje nordkoreaner ind, der var med på Pyongyangmødet i slumkvarterets pompøse kælder. Han godkender Mr. James.

- Man kan også vende dem om og sige, hvis de er ude på at narre mig, hvorfor er de så så kritiske i Beijing? Hvorfor har vi så den konflikt? Og hvorfor skal de flyve nogen ind for at verificere mig? Det er jo pisseligegyldigt at verificere mig, hvis jeg skal hustles, siger Jim Latrache-Qvortrup til DR.

Ingen kommentar fra Nordkorea

Producenterne bag dokumentarserien Muldvarpen har i september i år oplyst det nordkoreanske styre om, at Mr. James i virkeligheden var en falsk forretningsmand.

Det er sket gennem Nordkoreas ambassadør i Sverige, der er blevet forelagt den kritik, der rejses mod Nordkorea og mod de repræsentanter fra Nordkorea, som medvirker i dokumentarserien.

Hverken Nordkoreas ambassadør eller andre repræsentanter fra det nordkoreanske styre har svaret på den forelagte kritik.

Formand for den internationale koreanske venskabsforening, KFA, Alejandro Cao de Benós er også blevet forelagt indholdet af de skjulte optagelser og den kritik, der rejses mod ham i dokumentarserien.

I sit svar på kritikken skriver han, at formålet med den internationale koreanske venskabsforening KFA er venskab og kulturforståelse – ikke forretning – hvilket foreningens medlemmer og 20 års aktiviteter vidner om.

Han skriver desuden, at han mødtes med Mr. James omkring et lovligt byggeprojekt, men da han forstod, at projektet handlede om våben og euforiserende stoffer, besluttede han sig for at spille med på Mr. James og Ulrichs planer ved at prale og lyve.

  • ’Muldvarpen – Undercover i Nordkorea’ er en dokumentarserie instrueret af Mads Brügger og produceret af selskaberne ’Wingman Media’ og ’Piraya Film’.

  • Dokumentarfilmen er en co-produktion med BBC Storyville, NRK, SVT og DR.

  • Filmen handler om en dansk familiefar, der igennem ti år infiltrerer den internationale nordkoreanske venskabsforening. Undervejs kommer han til at deltage i forhandlinger med repræsentanter fra regimet om køb af våben og narkotika.

  • Som muldvarp i dokumentarserien er han med til at afdække, hvordan nordkoreanere forsøger at skaffe dollars og olie til regimet i Pyongyang gennem brud på internationale sanktioner.

  • I dokumentarserien benyttes skjult kamera og agent provocateur – en figur, som produktionsselskabet har opfundet i forsøget på at afdække nordkoreanernes reelle intentioner. Begge metoder er taget i brug for at dokumentere brud på internationale sanktioner, en dokumentation der ikke ville kunne fremskaffes på anden vis.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter