Tidligere DR-general og manden bag TV Avisen er død

Hans Jørgen Jensen blev 87 år. Han var øverste chef for DR i ni år.

Hans Jørgen Jensen var chef for TV-Avisen, da den startede. Han blev senere programdirektør og var DRs generaldirektør fra 1985 til 1994. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen., Type 1)

Særligt de ældre seere og lyttere vil huske DR's tidligere generaldirektør Hans Jørgen Jensen, som stoppede som øverste chef i 1994.

Han døde i lørdags i sit hjem i Virum 87 år gammel. Det skriver Politiken.

Hans Jørgen Jensens første møde med Danmarks Radio foregik i det daværende Statsradiofonien i 1956, da han blev ansat i fjernsynsafdelingen.

I 1964 blev han programchef for tv-aktualitetsafdelingen med den hovedopgave at lancere TV Avisen i en tid, hvor aviserne mente, at nyheder ikke egnede sig til tv-formatet.

- Det krævede en chef, der kunne stå fast i stormvejr, for ballade blev der, da konceptet med oplæste nyheder slap ud i offentligheden, skrev Berlingske i 2016 i et fødselsdagsportræt.

I 1976 blev han tv-direktør i DR.

Fra 1985 og indtil sin pension havde han det øverste ansvar for DR. Det blev i en tid, hvor DR ikke længere havde monopol på tv, idet TV 2 gik i luften i 1988 og blev ny konkurrent.

Christian Nissen overtog jobbet som generaldirektør efter ham.

Berlingske skrev i 2016 om de mange årtier som DR-chef, at han var 'fræk som en slagterhund og alt andet end konfliktsky, men med en afvæbnende humor'.

Programchef Hans Jørgen Jensen ses her med journalist Alice Vestergaard og producer Hanne Hass. (Foto: © DR Presse, dr)

'Plummers plidder-pludrende institution'

Hans Jørgen Jensens interesse for DR stoppede ikke, selvom han gik på pension.

I 2010 skrev han i et debatindlæg i Politiken, at 'Danmarks Radios programudbud var blevet popularitetssøgende i en hæmningsløs jagt efter de højest mulige seertal'.

Han har også kaldt Aftenshowet på DR1 for let og useriøst med 'svuppe-svuppe-nyheder'.

Og så mente han, at DR's tidligere generaldirektør Kenneth Plummer havde forvandlet DR til en 'plidder-pludrende institution, hvor seerne aften efter aften kan nyde godt af yndige kvindelige TV Avis-studieværter, der med let sexet blink i øjet og den yndigste trutmund kryber ind i os og får selv en racismekonference til at være den fornøjeligste sag af verden',

Han modtog i 1994 Modersmål-Selskabets pris.

Hans Jørgen Jensen efterlader sig en hustru, tre børn og flere børnebørn.