Tidligere drabschef: Derfor kunne politiet overse formodede rovmord

Dræbte pensionister blev i første omgang vurderet som naturligt døde.

Kurt Kragh, der er tidligere leder af Rigspolitiets Rejsehold, forklarer, at det i nogle tilfælde kan være svært at fastsætte dødsårsag ved ligsyn. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

En 26-årig mand er blevet sigtet for drabet på tre ældre mennesker i et boligkompleks på Østerbro i København.

Det oplyste Københavns Politi tidligere i dag.

I forbindelse med efterforskningen af drabet på en 81-årig kvinde fandt politiet frem til to andre mistænkelige dødsfald, da det viste sig, at ofrenes kreditkort var blevet misbrugt efter dødstidspunktet.

De to andre personer - en 83-årig kvinde og en 80-årig mand fra samme boligkompleks - blev fundet døde henholdsvis den 7. februar og den 2. marts.

I alle tre tilfælde blev det i første omgang vurderet, at der var tale om naturlige dødsårsager. Det var kreditkort-misbruget, der fik politiet på sporet af forbrydelserne, og derfor gik der over en måned, før de tre formodede rovmord kunne kædes sammen.

Kurt Kragh, der er tidligere leder af Rigspolitiets Rejsehold, siger til DR Nyheder, at det indimellem kan være svært at fastslå, om der er tale om drab eller naturlig død - fordi de tegn, der viser sig ved eksempelvis kvælning, også kan forekomme ved naturlige dødsfald.

Når et menneske bliver fundet dødt - og der ikke har været nogen tilstede, da døden indtrådte - så bliver der foretaget et retslægeligt ligsyn af en erfaren politimand og en embedslæge eller retsmediciner.

- De skal foretage en visuel vurdering og træffe en beslutning om, hvorvidt der skal foretages en obduktion. Men det kan være meget komplekst, og nogle gange kan tegn blive forvekslet eller overset, siger Kurt Kragh og fortsætter:

- Hvis der er tale om en kvælning eller en kværkning ved et direkte angreb mod halsen, vil der næsten altid være underhudsblødninger og punktformede blødninger i øjnene, som en embedslæge opdager. Men hvis der er sket en spærring af luftvejene, for eksempel ved at man presser en pude mod ansigtet, kan det være næsten umuligt at se.

- Et andet problem er, at der ved visse naturlige dødsfald også kan fremkomme punktformede blødninger i øjnene, forklarer den tidligere drabschef.

Og hvis liget for eksempel ligger i sengen, og der ikke er noget, der tyder på, at der har været slagsmål eller indbrud, så kan det nemt ende med en vurdering af, at der er sket et naturligt dødsfald, forklarer Kurt Kragh.

De tre drab, som politiet efterforsker, er sket i et ejendomskompleks på Vangehusvej på ydre Østerbro. Oplysninger til efterforskningen rettes til Københavns Politi på tlf. 1-1-4. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Varetægtsfængslet

Den 26-årige mand blev varetægtsfængslet og sigtet for drabet på den 81-årige kvinde søndag den 10. marts.

Det var pårørende til den afdøde kvinde, der tog fat på politiet, fordi de var bekymrede for, at hendes kreditkort var blevet misbrugt. Derefter igangsatte politiet en efterforskning og konstaterede, at der rigtig nok var foregået misbrug af den afdødes kort. På baggrund af de oplysninger kunne de anholde den 26-årige mand.

Da politiet efterfølgende talte med beboere i området, gav de udtryk for bekymring over en række andre dødsfald blandt ældre i området. Det fik Københavns Politi til at undersøge de tidligere dødsfald nærmere.

Ved det ene forhold er der tale om en 83-årig kvinde, der afgik ved døden for en måned siden, hvor man konkluderede, at det var af naturlige årsager. Fordi hun er blevet kremeret, har politiet ikke været i stand til at foretage en obduktion, men ifølge Københavns Politi peger efterforskningen på, at der er sket et drab.

I den anden sag, hvor en 80-årig mand i sidste uge blev fundet død i sin lejlighed, kunne politiet ved en obduktion konstatere, at manden er død ved kvælning.

'Ekstremt kynisk'

Kurt Kragh siger til DR Nyheder, at de koldblodige drab - formentlig med henblik på profit - fortæller meget om gerningsmanden:

- Motivet til drabene er planlagt berigelse, men da man må formode, at udbyttet har været beskedent, så vidner det om, at vedkommende er ekstremt kynisk og formentlig har nogle karakterafvigende træk, siger Kurt Kragh.

Den sigtede mands advokat, Mie Sønder Koch, oplyser til DR Nyheder, at den 26-årige nægter sig skyldig i alle sigtelser.

Sagens forløb

  • 7. marts afgik en 81-årig kvinde ved døden. Efter dødsfaldet gjorde familien opmærksom på mærkelige hævninger på kvindens dankort efter hendes død.

  • Politiet indledte derfor en efterforskning og anholdt en 26-årig mand for drab på kvinden.

  • Sagen førte til, at beboere i området henvendte sig til politiet, fordi der havde været flere dødsfald i området.

  • Politiet har derfor undersøgt seks dødsfald i området siden begyndelsen af 2018.

  • Et dødsfald er naturligt. To dødsfald undersøges fortsat. Tre dødsfald har ifølge politiet vist sig at være drab.

  • Det gælder en 83-årig kvinde, der døde 7. februar, en 80-årig mand, der døde 2. marts, og den 81-årige kvinde, der døde 7. marts og fik sagen til at rulle.

  • Den 83-årige kvinde var allerede kremeret, fordi man troede, der var tale om en naturlig død. Derfor er hendes lig ikke blevet obduceret.

  • Den 80-årige mand var i første omgang vurderet til at være død af naturlige årsager, men han er siden blevet obduceret, og resultaterne af den obduktion kom i går: Han er ifølge politiet blevet kvalt.

  • Det førte blandt andet til de nye sigtelser mod den 26-årige, som nægter sig skyldig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk