Tidligere drabschef overrasket over dom for brud på tavshedspligt

Jens Møller Jensen idømt bøder for embedsmisbrug og tavshedsbrud.

Fra 2011 til slutningen af 2018 var Jens Møller Jensen leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi, som blandt andet efterforsker drab. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Normalt har den tidligere drabschef i Københavns Politi Jens Møller Jensen siddet på tilhørerpladserne, når straffesager har kørt i retten.

Men nu har han også prøvet at sidde på anklagebænken.

Den tidligere drabschef blev i dag i Københavns Byret dømt i en sag, der udspringer af udgivelsen af hans bog 'Opklaret - Drabschefens erindringer' fra 2018.

Jens Møller Jensen blev fundet skyldig i embedsmisbrug ved at have slået op i politiets interne sagssystem 17 gange uden tjenstlig grund.

Det var opslag i to konkrete straffesager, som bliver beskrevet i kapitler i bogen.

Derudover blev han dømt for at have brudt sin tavshedspligt i forbindelse med beskrivelsen af en konkret drabssag i bogen.

- Man er vel aldrig glad, når man som mangeårig politimand bliver dømt. Det er jo klart, det er jeg nødt til at tage til efterretning, siger han om rettens resultat.

Han blev idømt 15 dagbøder á 1.000 kroner.

- Man må også kigge indad og sige: 'Har jeg gjort noget, som jeg ikke har måttet gøre, så skal jeg også have en bøde for det, siger Jens Møller Jensen.

Han har nægtet sig skyldig i alle forhold undervejs.

Anklagemyndigheden havde i sagen krævet, at den tidligere drabschef skulle have en bøde på ikke under 50.000 kroner.

Bogen 'Opklaret' om hans tid i politiet er skrevet i samarbejde med journalisten Stine Bolther.

Gik for tæt på i 'Morfar-sag'

Jens Møller Jensen var tiltalt for at have talt over sig i ni passager i bogen.

Københavns Byret fandt det dog kun bevist, at der var et enkelt sted i bogen, hvor Jens Møller Jensen gik over stregen.

Det var i et kapitel, som omtaler den såkaldte 'Morfar-sag', hvor en gerningsmand blev idømt livstid for drabsforsøg på sin svigersøn og drab på sin svigersøns advokat i forbindelse med en børnesamværssag.

I anklageskriftet, som DR Nyheder har fået udleveret, står der, at Jens Møller Jensen i bogen havde skrevet følgende:

'Skuddet gik igennem ham, og projektilet ramte et stort vindue i kontoret og smadrede det ene lag glas i termoruden. Vores senere tekniske undersøgelser af projektilet viste vævsrester fra eks-svigersønnen'.

Og her kan man tale om personfølsomme oplysninger, der er givet under tavshedspligt, mener retten.

- Retten lægger til grund, at tiltalte må have kendt oplysningen i kraft af sin stilling som leder af den afdeling i Københavns Politi, der efterforskede sagen.

- Oplysningen om den forurettedes væv på projektilet er en personfølsom oplysning, der er undergivet tavshedspligt, lyder det i dommen.

Morfar-sagen handlede om en morfar, der i forbindelse med datterens samværssag, skød sin tidligere svigersøn og dræbte dennes advokat. Morfaren blev idømt livstid. (Foto: Simon Skipper © Scanpix Denmark)

Og den begrundelse overrasker Jens Møller Jensen.

- Det overrasker mig, at jeg er dømt for brud på tavshedspligten ved at fortælle, at der er fundet vævsrester på et projektil, som er gået gennem foden på en mand.

- At han er blevet skudt gennem foden, har været offentligt fremme i retten, og man skulle tro, at det var indlysende, at der så er fundet vævsrester og DNA på projektilet, siger han.

Jens Møller Jensen blev frikendt for otte andre passager i bogen.

Her lagde retten vægt på, at de fleste af oplysningerne allerede inden bogudgivelsen har været bragt i medierne, og at mange af oplysningerne har været offentligt tilgængelige, da de blev fremlagt i retten.

Tidligere drabschef: Det er en afvejning

Anklagemyndigheden lagde i sagen vægt på, at dømte og forurettede skal have fred, og at de ikke hele tiden skal mødes med skriverier af personer, som har haft sagerne tæt inde på livet professionelt.

- Burde man ikke beskytte ofrene, så tidligere politifolk, som dig selv, ikke ripper op i de her lidt ældre sager?

- Jo, det er jeg enig i. Men det er en afvejning. Jeg mener, at med viden og indsigt, så kommer tryghed. Jeg har gerne villet give indtryk af, at dansk politi gør et godt stykke arbejde, siger Jens Møller Jensen.

Han skal efter dagens dom nu tage stilling til, om han ønsker at gå videre med sagen og forsøge at få den i landsretten.

- På den ene side er det en lettelse, at der er faldet en afgørelse, og på den anden side er der noget af afgørelsen, som jeg ærgrer mig over. Det, at mit navn og min person kan knyttes sammen med en dom om overtrædelse af tavshedspligt, er ikke behageligt, siger han.

- Men omvendt er det rart, at der er sat et punktum i sagen. Næsten tre års sagsarbejde er også noget, man bliver træt af, og som slider på en.

Jens Møller Jensen blev for alvor kendt i offentligheden, da han stod i spidsen for efterforskningen af drabet på den svenske journalist Kim Wall. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter