Tidligere FE-chef Lars Findsen er blevet tiltalt

Det er uvist, hvad Lars Findsen helt konkret er anklaget for.

Lars Findsen er nu formelt tiltalt. (Arkivfoto) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Den mangeårige chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen er blevet tiltalt for at have lækket højt klassificerede oplysninger.

Det bekræfter hans forsvarer, advokat Lars Kjeldsen, til DR Nyheder.

Anklagemyndigheden oplyser på sin hjemmeside, at der er rejst tiltale, og at der er tale om seks forhold om afsløring af "statshemmeligheder eller andre særligt fortrolige oplysninger, som i det væsentlige stammede fra den pågældendes tjeneste i FE".

De nærmere detaljer er hemmelige, men anklagemyndigheden skriver, at de kriminelle forhold skal være sket over en periode på 16-17 måneder, og mens Lars Findsen var hjemsendt.

Det er angiveligt sket ved, at Findsen har røbet fortrolige oplysninger til seks personer, heriblandt to journalister.

Lars Findsen nægter sig skyldig.

Noget tyder på, at offentligheden officielt aldrig vil få mere at vide om de konkrete anklager. For anklagemyndigheden oplyser på sin hjemmeside, at man vil anmode om, at sagen kommer til at køre for lukkede døre. Den endelige beslutning ligger hos en dommer.

Det er uvist, hvornår sagen skal for retten.

Kræves fængslet

Hvis Lars Findsen bliver kendt skyldig, vil han blive krævet idømt en fængselsstraf, oplyser anklagemyndigheden. Sagen vil blive ført som en domsmandssag. Det vil sige, at anklagemyndigheden kræver, at en eventuel fængselsstraf skal udmåles til under fire år.

I pressemeddelelsen kalder statsadvokat Jakob Berger Nielsen det "selvsagt alvorligt", hvis man videregiver "fortrolige oplysninger, der er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmarks sikkerhed".

- Det kan skade forholdet til efterretningstjenesternes samarbejdspartnere, og det kan gøre det sværere for dem at udføre deres arbejde, hvis deres arbejdsmetoder afsløres, ligesom tilliden til, at efterretningstjenesterne kan værne om følsomme oplysninger, svækkes, siger Jakob Berger Nielsen.

Har været sigtet for ni tilfælde

Anklagerne mod Lars Findsen bliver fortsat holdt hemmelige for offentligheden, og mens han var varetægtsfængslet, blev sagens dokumenter fragtet til og fra retten i metalkasser med hængelåse.

Ifølge en retsbog fra sagen har spionchefen været sigtet for at have lækket statshemmeligheder i mindst ni tilfælde.

I seks tilfælde har Østre Landsret vurderet, at der er begrundet mistanke om, at Lars Findsen har gjort sig skyldig.

Lars Findsen har været chef for FE siden 2015. 8. december 2021 blev han anholdt og sigtet for at have lækket højt klassificerede oplysninger.

På tidspunktet for anholdelsen var Lars Findsen hjemsendt fra tjeneste, fordi et uafhængigt tilsyn havde rettet alvorlig kritik mod FE.

Lars Findsen blev løsladt 17. februar 2022, men har fortsat været sigtet og nu suspenderet fra sit job.

- Jeg har på intet tidspunkt røbet statshemmeligheder. Jeg afviser derfor sigtelserne, og sagen og dens håndtering er vanvittig.

Aflyttet i hjemmet

Flere medier, heriblandt DR Nyheder, har tidligere afdækket, hvordan Lars Findsen i månederne op til sin anholdelse blev aflyttet i privaten.

Efterforskningen mod den suspenderede chef har nemlig omfattet såkaldt rumaflytning i hjemmet.

Rumaflytning betyder, at politiet hemmeligt lytter med på alt, hvad der bliver snakket om i et bestemt rum. Det kan for eksempel være i stuen, køkkenet eller i en bil.

Og i sidste uge skrev Berlingske, at detaljerne om Lars Findsens private forhold, heriblandt sexliv, skulle være videregivet på briefringer med en række toppolitikere i forbindelsen med sagen.

Det fik den tidligere operative chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen til at politianmelde den nuværende chef for PET, Finn Borch Andersen, for brud på tavshedspligten.