Tidligere FE-chef og kommende ambassadør bliver fritaget fra tjeneste

Forsvarsministeriet har fritaget tidligere FE-chef og departementschef Thomas Ahrenkiel for tjeneste.

Thomas Ahrenkiel var i perioden 2010-2015 chef for Forsvarets Efterretningstjeneste. Nu er han fritaget for tjeneste. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Tidligere FE-chef og departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel er blevet fritaget for tjeneste, oplyser Forsvarsministeriet til Politiken.

Forsvarsministeriet bekræfter tjenestefritagelse over for DR.

- Den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste er i dag blevet fritaget fra tjeneste indtil videre. Forsvarsministeriet har ikke yderligere at tilføje, oplyses det i en mail.

Det betyder også, at han ikke tiltræder som ambassadør i Berlin pr. 1. september 2020, som ellers var planlagt. Det oplyser Udenrigsministeriet til DR i et skriftligt svar.

Thomas Ahrenkiel fungerede indtil 1. august som departementschef i Forsvarsministeriet. Efter planen skulle han have tiltrådt som Danmarks nye ambassadør i Tyskland 1. september.

Fire medarbejdere fritaget for tjeneste

Thomas Ahrenkiel var indtil december 2015 chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, og med udviklingen i dag er der nu i alt fire nuværende eller tidligere højtstående medarbejdere i FE, som er blevet fritaget fra tjenesten.

Forsvarets Efterretningstjeneste har ifølge Tilsynet med Efterretningstjenester (TET) forsøgt at holde oplysninger skjult. Ifølge TET er der givet deciderede urigtige oplysninger om forhold vedrørende tjenestens indhentning og videregivelse af oplysninger.

Det var en af konklusionerne fra tilsynets undersøgelse af FE, hvor de rejser en voldsom kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste.

De oplysninger om mangeårige ulovligheder i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som Tilsynet med Efterretningstjenesterne har fremlagt, ser således ud til også at implicere Thomas Ahrenkiel.

Ahrenkiel var FE-chef mellem september 2010 og december 2015, hvor han byttede kasket med daværende departementschef Lars Findsen.