Tidligere finansminister Henry Grünbaum er død

Tidligere finansminister Henry Grünbaum er død, 94 år. Dermed er et af arbejderbevægelsens ideologiske fyrtårne faldet bort.

Tidligere finansminister Henry Grünbaum er død 94 år gammel. (© DR)

Tidligere finansminister Henry Grünbaum, er død 94 år gammel.

Som ung blev Henry Grünbaum uddannet som gravør, men trangen til at læse videre vandt og Grünbaum blev cand.polit i 1949 og blev samme år økonomisk og politisk redaktør ved avisen Social-Demokraten. Senere blev han leder af Dansk Arbejdsmands- og Specialarbejder Forbunds økonomiske kontor, skriver Ritzau.

Kildeskattens fader

I 1964 hentede Jens Otto Kragh Henry Grünbaum ind som økonomiminister og minister for nordiske anliggender i den socialdemokratiske mindretalsregering, og året efter rykkede Grünbaum op som finansminister, der dengang bestyrede både statens udgifter og statens skatteindtægter.

Grünbaum stod fadder til indførelsen af kildeskatten, som blev vedtaget under det kortvarige S-SF-flertal i 1966-1967 på trods af indædt borgerlig modstand, og som VKR-regeringen, der kom til i februar 1968, måtte føre ud i livet.

En af ideologerne

Henry Grünbaum vendte tilbage til Finansministeriet i oktober 1971, da vælgerne sendte VKR-regeringen på pension, og sagde endelig farvel to år senere, da Mogens Glistrup og Erhard Jacobsen i jordskredsvalget den 4. december 1973 vendte op og ned på dansk politik.

Men det betød ikke enden på Henry Grünbaums indflydelse på dansk politik.

I sin karriere i fagbevægelsen før ministertiden fremstod han som en af arbejderbevægelsens ideologer, der holdt fast i de grundlæggende socialistiske og "samfundsomvæltende perspektiver".

Formand for LO

Derfor var det naturligt at vælge ham som formand, da LO i 1969 sammen med Socialdemokratiet nedsatte et udvalg, der skulle lave forslag til, hvordan det politiske demokrati kunne udvides til også at omfatte økonomien.

Det barslede to år senere med et forslag til økonomisk demokrati med en central fond, der prægede den politiske debat i det følgende tiår og først blev lagt på hylden, da Anker Jørgensen i 1982 måtte overlade nøglen til Statsministeriet til den konservative Poul Schlüter.

Facebook
Twitter