Tidligere forsvarschef: Danmark får brug for hjælp til at bekæmpe russiske ubåde

Det kræver militært samarbejde, hvis russiske ubåde skal jages væk fra Grønland.

Russisk atomubåd i en flådebase ved Murmansk. Farvandet omkring Grønland er strategisk vigtigt for ubåde, fordi det er ideelt for affyring af missiler mod USA. (Foto: STRINGER/RUSSIA © Scanpix)

Alene får Danmark aldrig styr på russiske ubåde, der dykker rundt omkring Grønland. Men i et tættere partnerskab med amerikanerne er det måske muligt.

Det siger forhenværende forsvarschef og chef for Søværnets Operative Kommando, Tim Sloth Jørgensen.

- Man kommer aldrig til at sige, at nu har Danmark helt styr på farvandet omkring Grønland. Men det er muligt at lave periodisk og systematisk overvågning af mindre, udvalgte områder som en slags stikprøver, siger Tim Sloth Jørgensen, der gik af som forsvarschef i 2009 og nu er medlem af bestyrelsen hos Weibel Scientific, der blandt andet producerer militære radarer.

Danmark har i skrivende stund ikke operativt grej, der kan finde og bekæmpe ubåde. Men i sensommeren bestilte Forsvaret ni såkaldte dyppe-sonarer til Seahawk-helikoptere (billedet) samt sonarbøjer for 1,3 milliarder kroner. Det kan blive suppleret med mere isenkram som eksempelvis sonar til skibe og anti-ubådstorpedoer, vurderer fhv. forsvarschef Tim Sloth Jørgensen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Halvanden milliard til arktisk overvågning

Onsdag mødtes statsminister Mette Frederiksen (S) med den amerikanske præsident Donald Trump i forbindelse med Nato-topmødet i London.

På mødet præsenterede hun blandt andet de danske planer om, at Forsvaret skal styrke luftovervågning og indsatsen mod fremmede ubåde ved Grønland med halvanden milliard kroner. Planer som amerikanerne ifølge statsministeren tog godt imod.

Danmark besluttede tidligere på året at indkøbe antiubådsudstyr for 1,3 milliarder kroner. Et indkøb der nu skal suppleres med mere isenkram.

- Vi ser en stormagtsrivalisering omkring Arktis og en øget russisk tilstedeværelse på ubådsfronten. Der har vi brug for et øget samarbejde med vores allierede, sagde Mette Frederiksen.

Brug for hjælp fra den amerikanske flåde

Statsministeren fortalte også om et ‘øget strategisk samarbejde og partnerskab’ med USA omkring Arktis.

Hvis det også betyder en hjælpende hånd fra den amerikanske flåde med våbensystemer som fly, skibe og ubåde, så kan de russiske ubåde holdes i skak.

Tim Sloth Jørgensen var forsvarschef fra 2008-2009. Før det var han chef for Søværnets Operative Kommando. Han stoppede som forsvarschef efter skandalen om den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog 'Jæger – i krig med eliten'. (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

- Det kræver rigtig mange skibe eller specielle fly udstyret med sonar. Det er voldsomt kostbart og urealistisk, at vi alene kan løfte den opgave, siger Tim Sloth Jørgensen.

Den tidligere flådechef forklarer, at de arktiske farvande er vigtige for russiske ubåde, fordi det udgør et ideelt område at affyre raketter mod mål i USA.

- Afstanden er god for mål i USA og området er tæt på russiske flådebaser. Samtidig kan ubådene hurtigt gemme sig under isen, hvor de er nærmest umulige at finde eller ramme, siger Tim Sloth Jørgensen.

Ekspert: Ingen grund til nervøsitet

Den arktiske rivalisering betyder dog langt fra, at borgere skal være nervøse for krig. Det forklarer en lektor ved Institut for Militære Operationer på Forsvarsakademiet.

- Truslen er meget lille. Det hele handler om at planlægge for ting, der kan have store konsekvenser, men som er meget usandsynlige. I dette tilfælde af en militær konfrontation mellem Rusland og vesten bliver man nødt til at sikre, at modparten ikke kan finde en sprække i forsvaret, siger Jon Rahbek-Clemmensen.

Statsministeren ønsker blandt andet at styrke det strategiske samarbejde mellem USA på den ene side og rigsfællesskabet – Danmark, Grønland og Færøerne – på den anden. Hør hvorfor i videoen: