Tidligere frikirkemedlemmer står frem: Vi skulle drikke bræk og vise tissemænd

Politiet mistænker en frikirkepræst for seksuelt at have krænket 11 unge.

Patrick Rasmussen blev som 14-årig krænket af en 29-årig præst i Byens Kirke i Silkeborg. Han har meldt overgrebet til politiet.

Mandesnakke om onani.

Dæmonuddrivelse.

Og lege, hvor man skulle drikke andres bræk.

Det er oplevelser som disse, som en række tidligere medlemmer af den jyske frikirke 'Byens Kirke' nu fortæller om i dokumentaren 'I sektens kløer'.

En af de unge er blandt de 11, som Midt- og Vestjyllands politi mistænker frikirkens tidligere præst for seksuelt at have krænket.

20-årige Patrick Rasmussen er en af de tidligere medlemmer, der nu stiller sig frem.

- Det startede med, at præsten ville have en mandesnak med mig. Han spørger ind til onani og pornografi. Han siger, at han har erfaringer med andre drenge, og han havde set deres tissemand, og de var ikke sunde. Det var begrundelsen for, at han gerne ville have mig til at vise den. Jeg sagde nej til at starte med. Han sagde, at det var normalt, at præsten gjorde sådan ved drenge. Så jeg skulle onanere, og når den var stor, ville han komme hen og kigge og røre ved den. Han forklarer det med, at han er en guds mand. Og en guds mand adlyder man. Gør man ikke det, vil det være en synd, og jeg vil være på vej til helvede, fortæller Patrick Rasmussen i dokumentaren.

Politiet er lige nu ved at lægge sidste hånd på en omfattende efterforskning af den 29-årige frikirkepræst, men processen besværliggøres af, at han siden november 2011 har været bosat i USA.

Her er han lige nu anklaget for ulovligt spil om penge og udskænkning af alkohol til mindreårige. På grund af sagen i USA er der lige nu usikkerhed om, hvornår han kan rejse tilbage til Danmark til en eventuel straffesag.

DR har gentagene gange forsøgt at få en kommentar fra præsten til anklagerne. Han er ikke vendt tilbage.

Trak gardinerne for

Andre tidligere medlemmer fortæller i dokumentaren om præstens nøgne drukfester for frikirkens teenagebørn og om absurde rundkredslege.

Niels Lund Andersen kom i frikirken, fra han var 18 til 24 år.

I dag husker han særligt 'tissemandslegene', blandt andet hvor den der tabte, skulle vise sin tissemand og trække forhuden tilbage.

I dokumentaren fortæller Mathias, som ikke ønsker sit rigtige navn frem, om en række seksuelle overgreb, han var udsat for. Ifølge Mathias stod overgrebene fra frikirkepræsten mod ham på, fra han var 15 til 17 år.

- På kontoret i kirken trak han gardiner for og sagde, at jeg skulle onanere på ham og give ham oralsex, siger Mathias.

Også han fortæller, at frikirkepræsten aktivt brugte de unges tro i direkte forbindelse med de seksuelle krænkelser.

- Han sagde: hvis du skal bevise over for gud, at du elsker ham, hvad ville det så være? Jeg sagde, at jeg kunne bede mere, komme mere i kirke eller jeg kunne give flere penge. Hvad kan du gøre nu, spurgte han? Kunne du tage dine bukser af? Du kan bevise gud din kærlighed ved at gøre det, du hader mest, siger Mathias.

Drak andres bræk

I dokumentaren fortæller flere tidligere medlemmer om en særlig episode, der fandt sted på en af frikirkens lejrskoler.

Sanne, som heller ikke ønsker sit rigtige navn frem, var dengang 14 år gammel. Frikirkepræsten havde arrangeret nogle konkurrencer for de unge.

- Han er meget karismatisk. Han er meget ilter. Man har lyst til at gøre, hvad han siger, husker Sanne.

På lejrskolen sidder de unge i rundkreds, da frikirkepræsten annoncerer en leg.

- Der er nogen, der skal drikke en liter kakao og bagefter en liter cola. Og hvis de ikke kan det, kan de stikke fingrene i halsen og brække sig. Og til det får de en skraldespand, fortæller den daværende hjælpepræst Kristina Grarup.

Spanden bliver fyldt med bræk og frikirkepræsten tager ifølge de to vidner to kopper og siger til de unge, at den, der kommer først op og drikker, må få slik i slikboden.

Sanne melder sig.

- Jeg tager hånden direkte ned i spanden med et krus. Op og drikker det. Hele første række skriger. Jeg smider koppen og løber. Jeg kan høre, at han råber efter mig; mega fedt, du vinder 50 kroner, som du kan bruge i vores slikbod, siger Sanne, der i dag er 24 år.

I dag væmmes Kristina Grarup ved situationer som disse.

- Hun drak simpelthen noget bræk, ja, siger Kristina Grarup.

DR Dokumentar har forelagt frikirkepræsten alle anklager. Han har ikke svaret på henvendelserne. DR har også været i kontakt med både hans danske og amerikanske forsvarer.

Dokumentaren 'I sektens kløer' bliver vist på DR2 i aften kl.21.30.