Tidligere frømænd og jægersoldater afslører cigaretsmuglere: Det er organiserede netværk

Dansk firma har specialiseret sig i privat efterforskning af kopierede mærkevarer.

Christian Ranum Spohr fra Eagle Shark med eksempler på kopierede mærkevarecigaretter. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Der findes illegale smuglernetværk i Danmark, der samarbejder med internationale organisationer.

Det siger et bestyrelsesmedlem i sikkerhedsfirmaet Eagle Shark, der blandt andet har specialiseret sig i privat efterforskning af kopierede mærkevarer.

- Der er smuglerringe, der opererer i landet. Både når vi taler tobak, men også andre kopivarer. Der er en stor fortjeneste ved at smugle og sælge cigaretter, mens risikoen for at blive taget er ret lille, siger Christian Ranum Spohr.

Del af bandepakken

Som en del af regeringens bandepakke fremlagde Rigspolitiet fredag sin analyse af det illegale cigaretmarked i Danmark. Et marked der hvert år koster statskassen et trecifret millionbeløb og sender over 100 millioner uregulerede smuglersmøger på gaden.

Men ifølge politiet kan der ikke konstateres en systematisk forbindelse mellem det illegale cigaretmarked og rocker- og bandegrupperinger.

Tydelig forbindelse

En konklusion der dog er langt fra, hvad sikkerhedsfirmaet Eagle Shark oplever.

- Vi ser klart og tydeligt, at der er forbindelser til rocker- og bandemiljøet. Oftest er det ikke dem, der står i yderste led og sælger til forbrugeren, men er ofte længere tilbage i den organiserende del, siger Christian Ranum Spohr.

Metoder fra specialstyrkerne

Sikkerhedsfirmaet Eagle Shark består af tidligere specialstyrkesoldater fra Forsvarets Jæger- og Frømandskorps samt politistyrken.

Firmaet bedriver privat efterforskning af blandt andet brud på mærkevarelovgivningen for selskaber, der oplever problemer med kopivarer. Christian Ranum Spohr fortæller, at Eagle Shark tidligere har været involveret i sager, hvor myndighederne senere beslaglagde op mod 10 millioner illegale cigaretter.

- Der er helt almindelige danskere, der sælger dette i et mindre kvantum. Men der er også organiserede mennesker involveret til at få varen ind i landet og ud til salgsleddet, konstaterer Christian Ranum Spohr.

- Analysen viser, at det ikke entydigt er rockere- eller bander der står bag denne kriminalitet. Men man kan heller ikke sige, at de ikke har noget at gøre med indsmuglingen. Det var en af hovedformålene med rapporten, der er en del af bandepakke 3, at se på det, siger Michael Kjeldgaard, chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC).