Tidligere lærer optog i hemmelighed Kundby-pigens bombeplaner

17-årig terrortiltalt teenager fortalte tidligere lærer om kontakt til Islamisk Stat og bombeplaner.

Den 17-årige pige fra Kundby er tiltalt for forsøg på terror og for grov vold. Tegning: Emil Thorbjörnsson

En lydfil optaget i det skjulte blev i dag afspillet i Retten i Holbæk, hvor terrorsagen fra Kundby kører på tredje dag.

Optagelsen er lavet af en lærer, som underviste den 17-årige terrortiltalte teenager, da hun gik i 8. klasse i på Sydskolen i Fårevejle i skoleåret 2014-2015.

Læreren og Kundbypigen havde et tæt forhold.

Ifølge læreren fungerede han som en uofficiel støtteperson for pigen, der blandt andet fortalte ham, at hun var selvskadende. De havde kontakt helt frem til anholdelsen af pigen den 13. januar 2016.

- Hun kaldte mig også nogle gange Daddy, og vi kunne tale om rigtigt meget. Jeg fik hurtigt et billede af en ensom og ulykkelig pige, fortalte læreren fra vidneskranken i dag.

Optog hemmelig samtale med pigen

Læreren var indkaldt som vidne i sagen, og i retten fortalte han, hvordan pigen gradvist ændrede sig i efteråret og vinteren 2015.

Hendes tiltagende interesse for islam og senere Islamisk Stat gjorde ham bekymret for hende.

Særligt efter et bekymringsmøde den 5. januar 2016 med repræsentanter fra kommune, politi, læreren og den nu tiltalte pige, blev læreren bekymret, fordi pigen virkede ligeglad med politiets advarlser om, at hun risikerede at blive anholdt.

- Der blev jeg rigtig sur og sagde, at vi skulle mødes nu, fortalte den tidligere lærer i retten.

Han hentede den tiltalte på bopælen og kørte en tur for at tale med hende. I tasken havde han en Ipad, som han satte til at optage.

Det skete uden tiltaltes viden.

Samtalen varede i 55 minutter, hvor læreren udspurgte pigen om tankerne om et angreb på Sydskolen i Fårevejle.

- Jeg gør det, fordi jeg holder så meget af pigebarnet, men det var nået dertil, hvor selv jeg stod magtesløs, sagde han i dag om optagelsen.

Læreren skrev interviewet ud og sendte det til myndighederne. Otte dage efter blev pigen anholdt, da familien også havde kontaktet politiet efter fund af kemikalier i husets kælder.

Samtalen blev afspillet i retten

Under retsmødet i dag blev dele af samtalen afspillet.

Af optagelsen fremgik det, at den tiltalte fortalte sin tidligere lærer, at hun var i kontakt med lederen af Islamisk Stat på Twitter.

Om hun i virkeligheden var det, er tvivlsomt, men det er anklagerens opfattelse, at hun har været i kontakt med personer tilknyttet Islamisk Stat.

Af optagelsen fremgik det også, at den nu terrortiltalte pige fortalte sin tidligere lærer, at hun prøvede at få én fra terrorbevægelsen Islamisk Stat til Danmark.

Den tidligere lærer bad hende i optagelsen om at fortælle, hvad hun talte med Islamisk Stat om.

- Vi snakkede om et bombeangreb, svarede den tiltalte i lydoptagelsen.

Hvor skulle det finde sted?, spurgte læreren.

- Her i Danmark, lød det fra den tiltalte i optagelsen.

Har du planlagt sådan et angreb?, lød det videre fra læreren.

- Ja, men jeg ville ikke selv gøre det og havde ikke fået besked på det. Islamisk Stat sagde, at jeg ikke skulle gøre noget uden en ordre, sagde den tiltalte på optagelsen.

Ville ramme vantro

På optagelsen forklarede den tiltalte, at hun ville bombe gallafesten på Sydskolen i Fårevejle, hvor hun selv har gået. Der var gallafest den 8. januar 2016. Hun forklarede også, at hun havde købt en række kemikalier i Matas.

Målet skulle ifølge den tiltalte være at ramme vantro mennesker, selvom det også ville betyde, at nogle gamle kammerater ville dø.

- Det er jo godt, for alle de vantro er samlet på et sted, sagde den tiltalte til sin lærer i lydoptagelsen.

Læreren sagde dog også i retssalen i dag, at han ikke ved, om pigen nogensinde ville kunne gennemføre et angreb.

Han forklarede det sådan, at han på det tidspunkt tænkte, at hun havde viljen, men nok ikke kapaciteten til at lave en bombe.

I alt har ni mennesker afgivet forklaring som vidner i dag. Retssagen fortsætter på fredag om en uge med procedure.

Der forventes afgørelse om skyld den 5. maj. Såfremt den tiltalte kendes skyldig i forsøg på terror, er der stafudmåling den 10. maj.

Facebook
Twitter