Tidligere minister Ove Guldberg død

Forhenværende trafik- og udenrigsminister Ove Guldberg er død, 89 år gammel.

Tidligere trafik- og udenrigsminister Ove Guldberg er død, 89 år. (© DR)

Forhenværende trafik- og udenrigsminister Ove Guldberg er død. Han blev 89 år.

Ove Guldberg var ingeniør og arbejdede i mange år som i direktør i Dansk Ingeniørforening og som medlem af dens hovedbestyrelse.

Han begyndte sin politiske karriere som konservativ og stillede op for partiet i Ribe Amt sidst i 40'erne. Senere gik han over til Venstre, som han også repræsenterede som minister.

Trafik- og udenrigsminister

I den radikale Hilmar Baunsgaards trepartiregering med De Konservative og Venstre indtog han fra 1968 til 71 posten som trafikminister.

Og da Poul Hartling i 1973 dannede sin smalle Venstre-regering, som holdt til februar 1975, blev Ove Guldberg udenrigsminister.

Efter sin afgang som minister blev han medlem af Europaparlamentet. Her var han midtpunkt i den såkaldte Frikortsag fra 1976, hvor det blev afsløret, at Guldberg havde fået rejserefusion fra Europaparlamentet, mens han som bestyrelsesmedlem i SAS-koncernen havde fløjet gratis.

Førte retssager mod Danmark

Ove Guldberg flyttede i 1987 væk fra Danmark. Først til Irland og senere til Spanien. Herfra førte han, uden succes, flere retssager mod Danmark.

I 1997 tabte han en sag mod den danske stat om valgret for danskere, der bor i udlandet. Et år senere, i 1998, tabte Guldberg endnu en sag. Denne gang en skattesag, fordi han ikke vil betale skat af sin ministerpension.

For godt fem år siden flyttede han sammen med sin kone tilbage til Danmark for at bosætte sig i Nexø på Bornholm.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk