Tidligere minister sagsøger staten i kampen for medicinsk cannabis

Manu Sareen mener, at det er i strid med EU-lovgivningen, når myndighederne konfiskerer medicinsk cannabis.

I nogle EU-lande er medicinsk cannabis med et indhold på 0,2 procent af det euforiserende stof THC tilladt. Det er det ikke i Danmark. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)

Den tidligere socialminister Manu Sareen har i travle perioder af sit liv brugt medicinsk cannabis mod stress.

Med den nystiftede forening Medicinsk Cannabis (IMC) stiller han sig nu i spidsen for et sagsanlæg mod den danske stat for at få lovliggjort køb af medicinsk cannabis.

Foreningen mener, at det er i strid med EU-lovgivningen, når de danske myndigheder konfiskerer lovligt indkøbt cannabis fra andre EU-lande.

- Det er i dag ikke muligt at få cannabisolie fra andre EU-lande. I dag bliver olien beslaglagt, og man får i yderste konsekvens en bøde, siger den tidligere minister og nuværende medlem af Alternativet.

- Det er fuldstændig urimeligt. Man får en bøde, som om det var hash, men man kan overhovedet ikke blive skæv af det. Det eneste, det kan, er at lindre smerter.

Forsøgsordninger går for langsomt

Sagsanlægget gælder også Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, som i dag ikke anbefaler ordinering af medicinsk cannabis. Dog har det siden 2011 været muligt for sclerosepatienter at få det ordineret på deres egen læges ansvar.

Og til næste år bliver en forsøgsordning sat i gang, som skal evalueres i 2022. Men det mener Manu Sareen har for lange udsigter.

- Vi burde som borgere kunne vælge selv, hvilke behandlingsmuligheder vi vil bruge, siger han og forklarer, hvordan han selv har oplevet en positiv effekt at cannabisolie.

- Jeg har på et tidspunkt i mit liv været meget, meget stresset og havde ikke sovet i lang tid. Så begyndte jeg at tage medicinsk cannabis og jeg fik en lindring i kroppen, mine muskler slappede af og jeg begyndte at sove bedre om natten. Det var simpelthen en måde, der virkede for mig til at komme ud af stressen.