Tidligere misbruger angriber retsordfører efter norsk forslag om afkriminalisering: I straffer for at sende signal

Konservativ ordfører åben for ændring af straf.

I Portugal har besiddelse af små mængder narkotika været lovligt siden 2001. (Foto: TOUSSAINT KLUITERS © Scanpix)

Tages du i Danmark med en mindre mængde narko til eget forbrug, straffes du med bødestraf, og dine stoffer bliver konfiskeret.

Sådan er det egentlig også i Norge, men det har vakt opsigt, at Norges statsminister, Erna Solberg, forrige uge gik ud og varslede en markant ændring i forhold til afkriminalisering af besiddelse af små mængder narko.

Det betyder konkret, at besiddelse af små doser stoffer til personlig brug ikke længere skal straffes, lyder det i forslaget fra den norske statsminister.

- Ideen bag reformen er, at folk, der misbruger stoffer, skal modtage sundhedspleje snarere end straf, siger Erna Solberg til VG.

Gadeprostituerede skal give fem blowjobs, når deres narko bliver konfiskeret

Foreningen Brugernes Akademi arbejder for bedre vilkår og rettigheder for stofbrugere i Danmark. Her giver udmeldingen fra den norske statsminister anledning til at gentage organisationens opfordring til, at man følger trop i Danmark.

Anja Bloch har selv været misbruger i mange år. Hun er ikke bange for, at en afkriminalisering vil sender antallet af misbrugere i vejret. "De, der bliver hængende på stofferne, er folk, der har et liv, der ikke kan konkurrerer med stofferne. "

Formand for Brugernes Akademi Anja Bloch er nemlig selv tidligere misbruger, og hun husker tydeligt, hvad løsningen var, når hendes stoffer blev konfiskeret af ordensmagten.

- Jeg stjal. Jeg har stjålet alt. Jeg er cyklet ud af Kvickly på en mountainbike direkte ned til en cykelhandler for at sælge den, og jeg er gået direkte ud af Aldi med et fladskærms-tv, siger hun.

For de misbrugende gadeprostituerede er alternativet endnu værre.

- De skal ud at lave en fire-fem blowjobs, inden de kan få råd til det første fix, der skal gøre dem raske nok til, at de kan lave penge til det næste fix, siger Anja Bloch.

Socialdemokratiet afviser afkriminalisering

Anja Bloch tørnede tirsdag i P1 Morgen sammen med Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus. I regeringspartiet afviser man nemlig en afkriminalisering af små mængder narkotika.

- Vi er ikke imod, at der skal hjælp og behandling til, men vi skal ikke sende et signal til unge mennesker om, at det er i orden at have hård narkotika på lommen. Det fordrer et forbrug, siger han i udsendelsen.

I 2001 valgte Portugal at afkriminalisere besiddelsen af stoffer. De seneste tal fra Det Europæiske Center for Overvågning af Stoffer og Afhængighed viser, at der i 2016 var 30 narkorelaterede dødsfald i landet med over ti millioner indbyggere. I Danmark var der i følge Sundhedsstyrelsen 279, mens det seneste tal fra 2019 er 265.

Socialdemokraternes retsordfører, Jeppe Bruus, mener ikke, at Portugal og Danmark kan sammenlignes én til én. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Men Jeppe Bruus mener ikke, at man kan overføre den model direkte til Danmark.

- Man skal jo ikke lukke øjnene for gode erfaringer rundt omkring, men man kan ikke bare overføre den portugisiske model én til én.

Så en afkriminalisering vil få flere til at tage narko?

- Jamen, det er et godt spørgsmål. I henviser til Portugal, der i starten af det nye årtusinde havde voldsomme narkotikaproblemer. De udviklede sig faktisk i en negativ retning i starten af afkriminaliseringen.

Forklaringen om, at en afkriminalisering af mindre mængder narkotika vil sende et uheldigt signal til særligt unge mennesker, køber Anja Bloch fra Brugernes Akademi simpelthen ikke.

- Man var også rigtig bange for, at man sendte et dårligt signal, da man lavede fixerum til misbrugere. Der er ikke blevet holdt en eneste blå mandag i et fixerum, det kan jeg godt love dig. De viser ikke et attraktivt liv. Det er syge mennesker, der sidder der.

- Det er ikke logisk, at man vil straffe en patientgruppe for at sende et signal til de unge mennesker.

Rusmiddelekspert: Afkriminalisering kan ikke stå alene

Rusmiddelekspert Henrik Rindom har længe været varm fortaler for en afkriminalisering. Han understreger dog, at skal vi se en god effekt, så skal det ske efter portugisisk eksempel, hvor man i stedet for en straf bliver stillet for et hold af eksperter, der vurderer, om man skal behandles for sit misbrug.

- Det er mere den præventive indsats, der er tilknyttet afkriminaliseringen, end det er selve afkriminaliseringen, der virker, fortæller han.

Han vil dog gerne stå på mål for, at vi i Danmark vil kunne opnå de samme resultater, som man ser i Portugal.

- Hvis vi ser erfaringerne fra Portugal, så skete der en stigning i forbruget, men det faldt hurtigt igen og er nu meget lavt. Jeg tror, at vi vil se det samme i Danmark, siger Henrik Rindom.

Men en ting er de svære misbrugere, vil vi ikke se en stigning hos de såkaldte "weekendnarkomaner", hvis man vidste, at man ikke fik det konfiskeret og ikke fik en bøde?

- Det er i hvert fald ikke det, vi ser i Portugal. Derudover kan man ikke bevise, at bødestraffen har en afskrækkende effekt.

Konservative åbner for ændring af straf

Med den konservative Erna Solbergs markante udmelding på narkoområdet, er det oplagt at høre, om hendes ideologiske kolleger i Danmark også er begyndt at se anderledes på afkriminalisering - noget De Konservative ellers altid har været imod.

Og her blæser forandringens vinde faktisk også.

- Jeg er ikke sikker på, at vi gør det rigtige, og derfor åbner jeg også døren på klem i forhold til, om vi skal straffe med en bøde, eller om vi i stedet skal gå over til at straffe ved at påtvinge folk behandling, siger Mads Andersen, der er suppleant for retsordfører Naser Khader.

Så de vil slippe for straf?

- Nej nej, det skal fremgå, at du er taget med besiddelse, og stofferne skal konfiskeres, men straffen skal nok nærmere være behandling end bøde.

Har du partiet bag dig på denne her?

- Ja. Det skal stadig være kriminelt at besidde stoffer, men straffen skal måske være anderledes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk