Tidligere overvismand: Udbetaling af feriepenge er godt for økonomien, selv hvis mange sparer dem op

Danskere får med ny aftale tre ugers indefrosne feriepenge udbetalt.

Tidligere overvismand Michael Svarer har selv i løbet af coronakrisen rådgivet regeringen om eksempelvis hjælpepakkerne (arkivfoto). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

En ny politisk aftale betyder, at danskerne senest til oktober får udbetalt tre ud af fem ugers indefrosne feriepenge.

Det er en aftale af de helt store, og det betyder, at omkring 60 milliarder kroner nu bliver taget op fra køl.

Og det vil være med til at genoprette dansk økonomi, siger tidligere overvismand og økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Michael Svarer.

- Folk får et større rådighedsbeløb, og så ved vi erfaringsmæssigt, at de vil bruge nogle af de ekstra penge på forbrug. Det vil skabe noget efterspørgsel i danske butikker, og det vil sprede sig som ringe i vandet og give større aktivitet i samfundet, flere arbejdspladser og reducere ledigheden, siger han.

Bag aftalen står regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

De indefrosne feriepenge er en temmelig usædvanlig reserve, som finansministeren kan trække på, fordi vi er ved at skifte til et nyt feriepengesystem.

Skiftet har populært sagt betydet, at lønmodtagerne har tjent dobbelt så mange feriepenge op, end de har skullet bruge på fem ugers ferie.

Og for at undgå, at virksomhederne skulle udbetale dobbelt feriepenge på et år, har det været planen, at pengene skulle indefryses i en fond.

Selv en andel er mange penge

Men vil vi bruge pengene og dermed sætte skub i økonomien, eller vil vi sætte dem i banken?

Det er svært at spå om selv for en overvismand.

- Man vil bruge nogle af dem, men hvor mange, man vil bruge, er svært at sige. Og det er svært at sammenligne med tidligere situationer, for man har ikke udbetalt så store beløb tidligere på én gang, siger Michael Svarer.

Og den usædvanligt store sum kan måske få nogle til at spare en større del af pengene op, end de ville gøre, hvis beløbet var mindre.

- Så man kunne godt forestille sig, at jo større beløb det er, jo mindre andel vil man bruge. Så vil man måske hellere spare det op. Det vil tiden vise, siger han.

Men alene størrelsen på udbetalingen, altså de 60 milliarder kroner, gør, at selvom mange vælger at spare pengene op, så kommer det her til at kunne mærkes på den danske økonomi, lyder det fra Michael Svarer.

Det er langt fra de første milliard-checks, der er udskrevet under coronakrisen. Men de tidligere udskrivninger har svært ved at måle sig med denne, lyder det fra Michael Svarer.

Til sammenligning udgør den såkaldte lønkompensation 9,2 milliarder kroner.

Og selvom der skal betales skat af de 60 milliarder feriekroner, før de kan bruges på restaurantbesøg, en iPad eller nye havemøbler, er beløbet enormt.

Efter skat er vi nede på 30 milliarder kroner - i runde tal.

- Hvis folk bruger cirka halvdelen, så er det 15 milliarder kroner, der kommer ud i øget forbrug, og det er et pænt bidrag til efterspørgslen i økonomien, siger Michael Svarer.

Fin timing

Selvom aftalen bliver kaldt ‘sommerpakken’, bliver pengene altså først udbetalt senest til oktober.

I det hele taget har det mødt kritik, at den økonomiske stimulans af forbruget først kommer nu. Den kritik er Michael Svarer dog ikke enig i.

- Man har reageret ret kraftigt med de her hjælpepakker, og de er jo også med til at holde hånden under økonomien. De gør, at folk ikke mister deres job, og derfor har de et større rådighedsbeløb, end hvis de havde mistet deres job. Så der er også noget stimulering i det, siger han.

De fleste af hjælpepakkerne udløber i slutningen af august, og de skal altså stadig være med til at bære økonomien igennem sommeren.

Michael Svarer, der selv har rådgivet regering om økonomiske tiltag under coronakrisen, men ikke i forbindelse med denne pakke, mener, at mange allerede nu vil begynde at regne den forventede udbetaling af feriepenge ind i deres forbrug.

- Det er også et signal til økonomien om, at der kommer noget stimulans, og det kan øge forbrugertilliden til, at det går godt, at der kommer penge ind på kontoen, og det kan også give noget forbrug nu og her, så jeg er ikke så bekymret for timingen i pakken.

Men en ting er mere sikkert. Hvis ikke der fortsat er styr på coronavirusset, vil milliardindsprøjtningen ikke virke.

- Hvis man kan holde styr på smitten, så vil det være med til at styrke dansk økonomi. Det er klart, at hvis man skal lukke ned igen, så har det ikke så meget effekt.

Facebook
Twitter