Tidligere PET-chef: Forsvundne pas udgør 43.000 potentielle kriminelle handlinger

Danske pas er i høj kurs, da de har en høj troværdighed ude i verden.

Hans Jørgen Bonnichsen har selv mistet en pas engang. Da han heldigt nok fik det tilbage igen, var det udstyret med et billede, der slet ikke lignede ham. Han kalder det meget ubehageligt. (Foto: JAN JØRGENSEN © Scanpix)

Sidste år forsvandt der 43.818 danske pas, viser tal fra Rigspolitiet ifølge Berlingske.

Og selv om det tal kun svarer til cirka seks procent af det samlede antal producerede pas i Danmark, skal det stadig tages alvorligt, mener tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Vi kommer ikke udenom, at de forsvundne pas udgør godt 43.000 potentielle kriminelle handlinger, der kan bruges fra identitetstyveri til terrorisme, siger Bonnichsen.

Hvor de forsvundne danske pas ender henne, vides retteligt ikke, men Bonnichsen oplyser, at danske pas er i høj kurs blandt kriminelle.

- På det sorte marked er prisen på et dansk pas 22.000 kroner, fordi det er et troværdigt dokument. Vi har et godt image i verden, og det betyder, at vi for eksempel ikke skal søge visum til lande, som mange andre skal søge visum til. Dermed giver det nogle helt åbenbare muligheder til den organiserede kriminelle, den potentielle terrorist, til at krydse landegrænser og dermed komme upåagtet ind i områder og forvolde borgerne skade, siger Bonnichsen.

Selv om danske pas er udstyret med biometriske data som skjulte fingeraftryk, kan passene sagtens forfalskes.

- Danske pas kan ændres på de her områder, hvis forfalskerne er dygtige nok - og det er de på det organiserede kriminelle marked, siger Bonnichsen.

  • Sidste år blev der produceret 696.254 pas i Danmark.

  • 43.818 forsvandt.

  • 11.782 fundet igen.

  • Kilde: Berlingske

Facebook
Twitter