Tidligere PET-chef Jakob Scharf anker fængselsdom

Jakob Scharf anker sin dom på ubetinget fængsel i fire måneder for at have videregivet fortrolige oplysninger i bogen "Syv år for PET".

Omdrejningspunktet for sagen er bogen "Syv år for PET", som handler om Jakob Scharfs tid i efterretningstjenesten, hvor han var chef fra 2007 til 2013. (Arkiv) (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf anker dommen på ubetinget fængsel i fire måneder for at have videregivet fortrolige oplysninger i bogen 'Syv år for PET'.

Det oplyser han til DR Nyheder.

Ifølge Jakob Scharf har han brugt de seneste to uger på at gennemgå byrettens afgørelse sammen med sin advokat og andre rådgivere. Han kalder sagen mærkværdig, da bogen efter hans opfattelse er "af samfundsmæssig betydning."

- Både nu og mens jeg var chef for PET har det været min grundlæggende holdning, at størst mulig åbenhed om PET’s forhold - og ikke det modsatte - er af væsentlig betydning, siger Jakob Scharf og fortsætter.

- Det kommer derfor næppe bag på nogen, at jeg er grundlæggende uenig i byrettens afgørelse og præmisserne for denne afgørelse, og når det er tilfældet, er det eneste rigtige at indbringe afgørelsen for en højere retsinstans.

Historisk sag

Udover straffen på fire måneders fængsel mente byretten også, at der skulle konfiskeres knap 400.000 kroner fra Jakob Scharf - penge som han har tjent på salget af bogen.

Ifølge anklageskriftet har det lydt, at Jakob Scharf havde overtrådt sin tavshedspligt 28 steder i bogen 'Syv år for PET'. Sagen er blevet kaldt usædvanlig og historisk, fordi det er første gang, at en tidligere efterretningschef selv har siddet på anklagebænken.

Nu håber Jakob Scharf, at landsretten vil ændre dommen i sagen, som ifølge den tidligere efterretningsleder har tæret på både kræfter og ressourcer:

- Jeg er overbevist om, at byrettens afgørelse er udtryk for en forkert retstilstand, og jeg er også overbevist om, at man skal stå ved sit ansvar og fortsætte med at kæmpe for det, man mener er rigtigt og vigtigt. Den lette løsning er ikke altid den rigtige, og derfor vil byrettens afgørelse blive indbragt for landsretten, siger Jakob Scharf.