Tidligere PET-chef: Lækage kan ramme IS lige i solar plexus

Men de detaljerede informationer om tusindvis af Islamisk Stat-krigere lyder næsten for godt til at være sandt, vurderer Bonnichsen.

Tidligere operativchef for Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen mener, at dokumenterne kan være planlagt lækage. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Omfattende oplysninger om tusindvis af krigere fra Islamisk Stat (IS) , som myndighederne i Tyskland og angiveligt også det engelske medie Sky News er i besiddelse af, kan blive et afgørende redskab i kampen mod terrorgruppen.

- Det vil være et slag lige ind i solar plexus på Islamisk Stat.

Sådan lyder det fra tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen, der understreger, at det næsten lyder for godt til at være sandt.

Oplysningerne afslører ifølge Sky News blandt andet navnene på 22.000 krigere og deres rejseaktiviteter.

- Vi vil få detaljeret viden om deres rekrutteringsmetoder og krigernes identitet og rejsemønstre. Det vil være Aladins hule, og de nationale efterretningstjenester vil kunne sætte effektivt ind over for personer med tilknytning til terrorregimet, siger Hans Jørgen Bonnichsen

Læk kan være planlagt

Den store lækage kan ifølge den tidligere PET-chef også være tegn på, at terrorregimet er presset.

Viser det sig omvendt, at oplysningerne er falske, kan de dog afsløre en helt anden ting om efterretningskapaciteten i terrorgruppen.

- Er det planlagt lækage, fortæller det mig, at de er professionaliseret. IS har sandsynligvis dygtige efterretningsfolk, der har erfaring fra Saddam Husseins efterretningsvæsen.

- De kender til psykologisk krigsførelse og propagandastrategier. De falske oplysninger kan være tiltænkt at skulle mislede efterretningstjenester, som bruger unødvendige ressourcer på en enorm mængde dokumenter, siger han.

Arbejdet med at validere informationen om IS er uden tvivl allerede igangsat hos myndighederne og medierne, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

Dokumenterne, som ifølge Sky News blev leveret på et USB-stik, er skrevet på arabisk og engelsk, og IS' officielle logo fremgår i toppen af papirerne.

PET oplyser til DR Nyheder, at de er bekendt med, at medierne omtaler lækkede dokumenter fra IS, men at de ikke ønsker at kommentere på sagen.

Sagen kort:

  • De lækkede dokumenter indeholder oplysninger om 22.000 krigere fra Islamisk Stat (IS).
  • Oplysningerne stammer fra en formular med 23 spørgsmål, som nye IS-krigere skal besvare, når de slutter sig til terrorbevægelsen.
  • IS-rekrutterne skal blandt andet oplyse: Navn, kriger-alias, blodtype, nationalitet, ægteskabelige status, adresse og "forståelse af sharia".
  • De mest interessante oplysninger for vestlige efterretningstjenester er dog formentlig, hvem der har rekrutteret/anbefalet krigerne, og hvilken rute de har fulgt til krigszonerne.
  • Sky News oplyser, at dokumenterne indeholder oplysninger om personer fra mindst 51 lande.