Tidligere PET-chef om aktion: Politiet kunne ikke gøre andet

Det var en mistanke om et konkret angreb, der fik PET til at slå alarm.

Politiet satte ind på både Storebælt, Øresund og ved flere færgeforbindelser. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det var lige efter bogen, da politiet fredag iværksatte den operation, der lammede store dele af landet.

Sådan lyder vurderingen fra Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i PET. Han peger på, at sagen relaterer sig til en helt konkret trussel mod nogle mennesker i det danske samfund.

- Og i det øjeblik, der er tale om den slags alvorlige trusler, er der kun et at gøre. Det er at bruge alle til rådighed stående midler.

- Det er et spørgsmål om liv og død, det er et spørgsmål om meget hurtigt at sikre, at potentielle gerningsmænds hensigter ikke bliver gennemført, og derfor gør man alt, der er menneskeligt muligt, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Man skal reagere prompte

På et pressemøde lørdag eftermiddag kunne chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fortælle, at operationen blev sat i gang, efter en sort Volvo udviste en mistænkelig adfærd nær en eller flere personer, der er udsat for en konkret trussel.

Bilen stak herefter af i høj fart, og politiet valgte ikke at sætte efter, men i stedet at afspærre opsætte kontrol ved broer og færger og efterlyse bilen.

Det viste sig dog senere, at personerne i Volvoen intet havde med den trussel at gøre, men i stedet havde relationer til anden kriminalitet.

Operationen berørte store dele af landet og skabte forsinkelser for både tog, biler og færger, men Hans Jørgen Bonnichsen mener stadig, at det var den rigtige beslutning fra politiet.

- Det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Det er jo en vurdering i forhold til nogle personer, som man ved, at nogen har til hensigt at gøre ondt, og så reagerer man jo selvfølgelig prompte, siger han.

Dumper kommunikationen

Til gengæld er den tidligere PET-chef ikke imponeret over politiets informationsniveau. Han mener, at politiet burde have kommunikeret mere og tidligere, når det var en operation, som påvirkede så mange mennesker.

- Folk følte på et ret tidligt tidspunkt, at de havde brug for en klar udmelding.

- Og i det øjeblik man ved, at de specifikke personer er beskyttet, så kunne man godt have sagt, at det var det, det drejede sig om, så man kunne have undgået nogle af de her frustrationer og bekymringer, der opstod i løbet af dagen, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han vurderer, at den aktuelle trussel, som fik PET til at slå alarm, kan handle om alt fra islamistisk terror til en psykisk ustabil person.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har her dagen derpå store roser til både politi og borgere.

- Jeg vil gerne sende en stor tak til dansk politi og til alle borgere rundt om i Danmark, som har bakket op om politiets arbejde, og som har hjulpet politiet i denne sag, siger han i et skriftligt svar.