Tidligere PET-chef om menneskejagt: 'Jeg har aldrig set noget lignende'

Ikke engang under terrorangrebet mod synagogen og Krudttønden tog man så voldsomme forholdsregler, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Hans Jørgen Bonnichsen har været 41 år i politiet. Af disse brugte han næsten 20 år i Rejseholdet. Han har aldrig oplevet noget, som politiaktionen fredag eftermiddag. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Lukkede broer og aflyste færger og tog.

Sådan var situationen, da en stor politiaktion i dag spærrede hele Sjælland af fra resten af landet og udlandet og efterlod tusindvis af danskere i køer. Lige så mange har tæt fulgt, hvad politiet har betegnet som en man hunt, gennem landet.

Tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, har i hvertfald aldrig set en større politiaktion i sine 41 år ved politiet. Og han har ellers set en del, siger han.

- Når jeg tænker tilbage på 41 år i dansk politi, hvor jeg har beskæftiget mig med de mest alvorlige former for kriminalitet – herunder terror – så har jeg aldrig nogensinde oplevet, at man en fredag eftermiddag iværksatte en politiaktion så omfattende og så forstyrrende for borgernes almindelige færden, siger han.

Netop det faktum, at politiet har valgt at standse trafikken en fredag eftermiddag, ugens måske travleste rejsetidspunkt, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen, at der er tale om en alvorlig sag.

- Hvis man kigger på, at man totalt lukkede alle de forbindelser, der eksisterede mellem Sjælland og den øvrige verden, så er det da et skridt, som virkelig kræver alvorlige overvejelser, siger han og konkluderer:

- Det må tyde på, at det er en meget alvorlig kriminel handling, de flygter fra eller en alvorlig kriminel handling, de pågældende har til hensigt at gennemføre.

Måske terror

Selv om den tidligere PET-chef ikke er meget for at gætte, har han alligevel et bud på, hvad, der kan være på færde.

- Jeg lagde mærke til pressemødet uden for Københavns politigård, hvor der blev sagt – og det er meget vigtigt at lægge mærke til – at den almindelige borger overhovedet ikke behøver frygte noget som helst. Det kan man tolke sådan, at det kunne være et hit team i forbindelse med bandekonflikten, eller nogen, som havde til hensigt at gennemføre en terrorhandling, siger han.

Ved politiets pressemøde klokken 19 oplyste chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi, at de formentlig har fundet den sorte Volvo, som var efterlyst. Han ville dog ikke sige, om de havde foretaget anholdelser. Men det er meget almindeligt, at politiet holder kortene tæt til kroppen, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det kan være af utrolig mange forskellige hensyn. Det kan være beskyttelse af kilder eller, hvis det er en PET-relateret sag, beskyttelse af agenter, siger han og fortæller, at det er normal procedure, at konferere med justitsministeriet, inden man "går ind og lammer danmark en fredag eftermiddag."

Københavns Politi oplyste på pressemødet, at de ikke forventer at sige mere om aktionen i dag.

Al trafik er igen åbent, men med fortsatte kødannelser.