Tidligere PET-chef tvivler på PET’s metoder

Den tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, tvivler på, at PET får held til at forhindre frivillige i at rejse til Syrien for at kæmpe mod Assad.

Syrien d. 19. juni 2013: I Aleppos gader går en ung kvinde fra the Free Syrian Army, som også flere danske frivillige vil rejse til Syrien for og kæmpe mod Assad. (Foto: Nour Kelze © Scanpix)

Den danske regerings officielle holdning til borgerkrigen i Syrien er, at præsidentens regime ikke er et legitimt styre - og sympatien ligger klart på oprørets side.

Alligevel vil regeringen og PET slå hårdt ned på de, der rejser til Syrien for at kæmpe på oprørets side, fordi de ifølge PET-chef Jakob Scharf udgør "en af de alvorligste sikkerhedstrusler i det danske samfund i øjeblikket", skriver Politiken.

Grund til at holde øje

Og der er da også god grund til at holde øje med folk, der frivilligt drager i krig, siger PET's tidligere operative chef, Hans Jørgen Bonnichsen.

- I det øjeblik man deltager i kamphandlinger, så medfører det, at man dels får våbentræning, men også det at man bliver hærdet i forhold til udførelse af grusomme handlinger, og det medvirker så til, at man i det øjeblik man vender hjem, har betydeligt lettere ved at gå ind og foretage sig aktiviteter, som det danske samfund ikke bryder sig om, siger han til P1 Morgen.

Men han tror ikke på, at PET's plan kommer til at have den store effekt. For "hvem tror på, at det hjælper at true med SKAT, sociale myndigheder og en mindre fængselsstraf, når man har været villig til at ofre sit eget liv?", som han spørger retorisk.

Truslen er overdrevet

Derfor mener Hans Jørgen Bonnichsen, at PET og justitsminister Morten Bødskovs udmelding om, at man vil gå på klapjagt efter potentielle krigere, er en markering snarere end et egentligt initiativ. Og i hans øjne er truslen fra krigere, der vender hjem som radikaliserede terrorister, stærkt overdrevet.

- I min tid i PET har vi haft en lignende frygt i forhold til vores unge mennesker, som deltog i Balkankrigene, i de to Irak-krige og i den seneste Afghanistan-krig. Der havde man nøjagtig den samme frygt, men realiteten har vist sig, at denne frygt var særdeles overvurderet. Vi har ikke set de her horder af veltrænede radikaliserede, som åbenbart indgyder så kraftig en risikofaktor i forhold til det danske samfund, at det er nødvendigt med en markant udmelding i øjeblikket, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Og desuden behøver myndighederne slet ikke fare frem med bål og brand og drive klapjagt på hjemvendte krigere, siger han:

- Hvis de kommer hjem igen, burde det vel nok være en overkommelig opgave for PET at overvåge dem på en sådan måde, at de ikke får held til at gennemføre eventuelle handlinger, der skader Danmark, siger Hans Jørgen Bonnichsen til P1 Morgen.

Facebook
Twitter