Tidligere plejebørn sagsøger Slagelse Kommune

Landsretten skal afgøre, om Slagelse Kommune kan stilles til ansvar for svigt af anbragte børn.

Slagelse Kommune bliver beskyldt for at have svigtet og ikke ført nødvendigt tilsyn med en plejefamilie.

Landsretten skal i en principiel sag om manglende tilsyn og underretninger, som ikke blev taget alvorligt, afgøre, om Slagelse Kommune har svigtet nogle anbragte børn. Det skriver Politiken.

Det er to oprindelig palæstinensiske søstre, som sammen med to andre søstre, var anbragt i en plejefamilie fra 1999 til 2005, der har anlagt sagen. I plejefamilien blev pigerne udsat for vold, og to af dem blev fra de var seks til 11 år seksuelt groft misbrugt.

Byretten dømte i 2008 plejefaren for vold og overgreb, og landsretten stadfæstede senere dommen.

Mens pigerne var anbragt, kom der løbende underretninger, men Slagelse Kommune fulgte ifølge Politiken ikke op på dem.

En principiel sag

Sagen mod kommunen bliver betragtet som principiel, og den starter derfor i landsretten. Det glæder advokat Mads Krøger Pramming, som fører sagen for en af sagsøgerne, den nu 22-årige Sapran Hassna.

- Kommunen svigtede totalt, siger Mads Krøger Pramming til Politiken.

- Vi kan dokumentere, at kommunen i over et år slet ikke førte tilsyn med plejefamilien, og det skal sammenholdes med, at det var en plejefamilie, som var uerfaren, og at der var tale om fire ekstraordinært sårbare børn, som lige havde været igennem, at deres far havde slået deres mor ihjel. Der var al mulig grund til at føre et tæt tilsyn.

Sagen kommer for retten som følge af, at Børns Vilkår i 2012 fik otte millioner kroner fra satspuljen til at hjælpe ofre for kommunalt svigt med at søge erstatning.

/ritzau/