Ti kvinder, som i perioden 2015 til 2019 var journalistpraktikanter i DR Nyheder, har valgt at sende et brev til DR’s HR-chef om sexistiske og krænkende oplevelser på mediet.
Det drejer sig blandt andet om uønsket massage og klap i røven.
Brevet er blevet sendt mandag i denne uge og skal ifølge kvinderne sætte fokus på trivslen og arbejdsmiljøet for unge kvinder i DR Nyheder. Initiativtageren til brevet er Shani Pedersen, som var praktikant i DR Nyheder fra 2016 til 2017.
- Hvad DR vil gøre med de her vidnesbyrd, er deres ansvar. Men jeg håber, at det vil sætte gang i en debat om, hvad der skal til, for at vi ændrer kulturen, og at man i fremtiden sikrer, at unge praktikanter har et sikkert arbejdsmiljø, siger hun til Information.
Til avisen fortæller hun, at hun blandt andet har oplevet at blive masseret af en chef.
- Jeg kan huske, at jeg frøs og tænkte over, hvordan jeg kunne komme ud af den her situation bedst muligt, siger hun.
Sagen kommer i kølvandet på, at over 1.600 kvinder har stået bag en støtteerklæring til tv-vært Sofie Linde, som for nylig brugte sin taletid som vært ved 'Zulu Comedy Galla' til at sætte fokus på sexisme og manglende ligestilling i mediebranchen.
Her fremhævede den nu 30-årige Sofie Linde et eksempel fra en julefrokost, da hun var 18 år og netop begyndt at arbejde på DR.
Flov og ked af sagen
Den samme mediechef i DR Nyheder går igen i fem af vidnesbyrdene i brevet.
Information har været i kontakt med den pågældende mand. Han fortæller, at han er ked af sagen og ikke har opfattet sin opførsel som krænkende eller sexistisk, men han konkluderer, at han er nødt til at ændre opførsel.
DR Nyheders nyhedsdirektør, Sandy French, har ikke nogen kommentarer til de konkrete sager i brevet, men fortæller til Information, at det har sat tanker i gang om kulturen i DR Nyheder.
- Vi har meget klare retningslinjer og spørger i trivselsmålinger ind til krænkende adfærd og uønsket seksuel opmærksomhed. Men ledelsens opgave er at sikre, at retningslinjer og regler bliver til mere end ord på papir, siger hun og fortsætter:
- Vi må konstatere, og det er jeg enormt ked af, at i hvert fald denne her gruppe af tidligere praktikanter har oplevet, at deres grænser er blevet overskredet. Og at de ikke har følt det naturligt at sige fra eller gøre opmærksom på det.
Til spørgsmålet om, hvorvidt DR Nyheder har været gode nok til at sikre ordentlige forhold for unge kvindelige praktikanter, svarer Sandy French til Information:
- Hvis du havde spurgt mig før det her forløb, havde jeg klart sagt ja. Men nu må jeg jo bare konstatere, at det har vi jo så ikke. Det er jeg ked af og flov over. Det er også derfor, jeg må erkende, at vi ikke har været gode nok bagudrettet. Nu er det min fremmeste opgave at sikre, at det sker fremadrettet, siger hun.