Tidligere Stasi-agent frygtede for sit liv: Få uger efter blev han fundet død

Kort før Eckardt Nickol blev fundet død i en dansk feriehytte, havde han fortalt en dansk journalist, at han frygtede for sit liv. Nu er hun gået på jagt efter dødsårsagen.

Den tidligere Stasi-agent Eckardt Nickol blev fundet død i en feriehytte i Danmark. Men var det en naturlig død? (© DR/WDR)

Det er udenfor sæsonen. Der er ikke mange gæster endnu. Men hun har ikke set noget som helst til ham de sidste par dage.

Feriehytten ser fuldstændigt ubeboet ud. Han plejer altid at låse sin dør i hvert fald for natten. Hun går lidt forsigtigt ind i hytten: Hvad er der sket? Sover han?

Han ligger på gulvet, og på bordet foran ham ser hun hans insulinsprøjte. Der er ingen livstegn. Han er iskold.

Det er en tidlig morgen i april 2008. Eva Rosenmay finder sin tyske ekskæreste død i en feriehytte ved Storkesøen, et yndet put and take- og ferieanlæg ved Ribe, som hun selv er indehaver af.

Eva bliver afhørt af politiet, for liget i feriehytten er ikke hvem som helst. Den døde er den tidligere Stasi-agent, Eckardt Nickol, og politiet går i gang med at undersøge feriehytte nummer 15.

Der er masser af fingeraftryk, ikke kun fra den tidligere Stasi-officer – for der har opholdt sig mange andre feriegæster her i hytten før ham – men også fra alle de ansatte. Eva Rosenmay og resten af Storkesøens personale får taget deres fingeraftryk.

Der blev siden fortalt, at Eckardt Nickol døde af en overdosis insulin. Den tidligere agent havde sukkersyge.

Var bange for at blive slået ihjel

Også jeg kender hytte nummer 15. Et par måneder før Eva Rosenmay fandt sin ex-kæreste død, lavede jeg et interview i samme hytte.

Dengang arbejdede jeg på en tv-udsendelse til DR om det tyske mindretal i Danmark. Mit interview med Eckardt Nickol handlede om hemmelige dokumenter, som han havde tilbudt danske medier, om Stasis involvering i det tyske mindretal i Danmark.

Men vi talte også om hans liv som Stasi-agent. Dengang stod det mig ikke helt klart, hvad Eckardt Nickol præcist havde arbejdet med indenfor Stasi. Men jeg forstod så meget, at han havde beskæftiget sig med væsentlig vigtigere ting end bare småsager i lille Danmark.

Eckardt Nickol arbejdede for HVA, Hauptverwaltung Aufklärung – det tidligere Østtyskland, DDR’s udenlandsspionage.

Fire måneder efter mit TV- interview med ham, ringede han mig op og sagde, at han var bange for, at der var nogle der ville slå ham ihjel. Dengang lød det lidt overdramatisk i mine ører, og jeg reagerede ikke på det.

Var det en ulykke? Selvmord? Mord?

Da jeg efter længere tid traf Eckardts ekskæreste igen, forstod jeg på hende, at hverken hun eller nogen andre indtil i dag har fundet ud af, hvad der i virkeligheden skete dengang med ham.

Og i de år, der er gået, har jeg mange gange tænkt på den mærkelige begivenhed ved Storkesøen, uden at jeg har foretaget mig noget. Men nu vil jeg prøve at finde ud af, hvad Eckardt Nickol mente med det, han sagde - at han frygtede for sit liv. Var det en ulykke? Selvmord? Mord?

For at finde ud af mere om den dødes Stasi-fortid kontakter jeg en ven af mig, den tyske journalist Johannes Nichelmann.

Vi sætter hinanden stævne i Berlin og tager hen til det tidligere hovedkvarter for DDR’s statssikkerhed, Stasi. Vi leder efter informationer om, hvad Eckardt Nickols præcise arbejde indenfor tjenesten var.

Det viser sig, at mange af de dokumenter, den tidligere Stasi-agent har solgt til medier og andre interessenter efter Murens fald, muligvis er falske – og senere, at han har haft tætte kontakter til Rusland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk