Tidligere statsminister var agent for USA

Nu afdøde H.C. Hansen stod på USA's liste over hemmelige agenter og samarbejdede med den amerikanske efterretningstjeneste under og efter Anden Verdenskrig. Det afslører en historiker i sin ph.d.-afhandling.

H.C. Hansen videregav fortrolige oplysninger til den amerikanske efterretningstjeneste. (Foto: Allan Moe © Scanpix)

Tidligere statsminister H.C. Hansen og de to fremtrædende modstandsfolk major Svend Truelsen og professor Erik Husfeldt var agenter for USA under og efter Anden Verdenskrig.

Det afslører historiker Peer Henrik Hansen i sin ph.d.-afhandling "Da yankee'erne kom til Danmark. Fra Verdenskrig til Kold Krig", som han netop nu forsvarer på Roskilde Universitetscenter.

H.C. Hansen gik under dæknavnet "Big Horn", Svend Truelsen under navnet "Orange Juice", og Erik Husfeldt hed "Babylon".

Høstede ros fra USA

De tre er alle døde, men de stod registreret som agenter for USA i perioden fra 1943-1946. Det fremgår af dokumenter fra det amerikanske nationalarkiv i Washington.

Ifølge Peer Henrik Hansen var H. C. Hansen og Erik Husfeldt involveret i aktiviteter, der "lå på grænsen af det tilladelige og lovlige".

Svend Truelsen med dæknavnet "Orange Juice" brød dog gentagne gange loven, konkluderer Peer Henrik Hansen i sin afhandling.

På den måde kunne USA blandt andet følge med i Danmarks hemmelige forhandlinger om den dansk-sovjetiske handelsaftale i 1946. Desuden udleverede de tre navne på danskere, der i deres øjne havde været i for tæt kontakt med tyskerne.

Har holdt navne tilbage

I første omgang holdt Peer Henrik Hansen navnene på de tre danskere ude af afhandlingen.

- Jeg kunne ikke overskue konsekvenserne, da jeg var bange for at rykke ved etablerede sandheder, har Peer Henrik Hansen tidligere sagt til Jyllands-Posten.

Senere blev han dog overbevist om, at beslutningen var forkert, og nu har han altså offentliggjort navnene.