Tidligere terrorchef: IS kan have været en del af Hedegaard-attentat

Den internationalt efterlyste Basil Hassan er sigtet for allerede i 2012 at have købt droneudstyr for at sende det til islamisk stat.

(Foto: © Københavns Politi og Keld Navntoft, Keld Navntoft/Scanpix)

Attentatforsøget mod forfatter og islamkritiker Lars Hedegaard skal ses i et helt nyt lys.

Det mener den tidligere amerikanske terrorchef Jason Blazakis efter at have set detaljerne i sigtelsen mod Basil Hassan og et formodet dansk terrornetværk.

- Man kunne overveje, om han blev styret af personer i Irak eller Syrien til at forsøge at myrde journalisten (Lars Hedegaard, red.) Var han beordret til det? Dét spørgsmål synes jeg er vigtigt at forsøge at besvare, siger Jason Blazakis, terrorforsker ved Middlebury Institute i USA.

Jason Blazakis var som chef for den amerikanske terrorliste ansvarlig for at placere Basil Hassan på listen tilbage i 2016. I september i år blev Basil Hassan fængslet in absentia og sigtet for at have købt droner til Islamisk Stat allerede i 2012. I februar 2013 forsøgte Basil Hassan ifølge politiet at skyde Lars Hedegaard.

Tidslinjen er interessant, mener Jason Blazakis.

- Da jeg arbejdede i det amerikanske Udenrigsministerium, vidste vi ikke det her, så jeg synes, det er meget bemærkelsesværdigt, siger Jason Blazakis.

Hedegaard: Nyt perspektiv i sagen

Lars Hedegaard er først nu blevet bekendt med detaljerne i sigtelserne mod Basil Hassan. Og han er overrasket.

- Det er jo helt nyt for mig, at han skulle have købt droner i 2012. Attentatet på mig fandt sted i februar 2013. Det vil jo sige, at da han prøvede at få mig knaldet, arbejdede han allerede for Islamisk Stat. Og det sætter jo – skal vi sige – attentatet i et nyt perspektiv, siger Lars Hedegaard.

Lars Hedegaard har i flere år levet under politibeskyttelse og med hemmelig adresse. Detaljerne om sigtelsen mod Basil Hassan giver ifølge Lars Hedegaard svar på nogle af de spørgsmål, han har haft siden attentatforsøget.

- Jeg har fra begyndelsen ikke troet på, at det var noget, han pludselig fandt på, at skyde mig af egen tilskyndelse, siger Lars Hedegaard.

Terrorforsker: Tidligt involveret i IS

I det formodede terrornetværk er fem personer lige nu sigtet for at have købt dronedele til Islamisk Stat i en periode fra 2012 til 2017. Og i dette netværk havde Basil Hassan ifølge politiet en nøglerolle.

Basil Hassan er flere gange meldt dræbt, men hans død er aldrig officielt bekræftet, og uanset om han lever eller ej, er detaljerne fra politiets sigtelse interessante for historieskrivningen.

Det mener terrorforsker Magnus Ranstorp.

- Jeg tror, at man vil sige, at han på et meget tidligt stadie – før de fleste kendte IS – var dybt involveret i dette, siger Magnus Ranstorp, leder af terrorforskningen ved den svenske Forsvarshøjskole.

Københavns Politi ønsker ikke at kommentere.

Basil Hassans forsvarer har ikke selv talt med sin klient. Men han går ud fra, at han nægter sig skyldig.