Tidligere TV 2-direktør bekræfter: Kendte til henvendelser om Dyrbys adfærd

Merete Eldrup blev første gang opmærksom på Michael Dyrbys adfærd i forbindelse med en trivselsundersøgelse på TV 2.

Merete Eldrup, der er tidligere administrerende direktør for TV 2, blev bekendt med Michael Dyrbys opførsel, da hun for år tilbage læste en trivselsundersøgelse, som Dyrby selv har refereret til som "mega pinlig". (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Artiklen er opdateret klokken 14.57 med en skriftlig kommentar fra TV 2's nuværende direktør, Anne Engdal Stig Christensen.

- Han siger, han var et røvhul, men et dygtigt røvhul. I min bog er man ikke en dygtig leder, hvis man er et røvhul.

Sådan lyder det fra Merete Eldrup, tidligere administrerende direktør på TV 2, i kølvandet på, at en anden tidligere TV 2-chef, Michael Dyrby, i går erkendte, at han misbrugte sin stilling som chef på TV 2 og havde "upassende forhold" til ansatte.

- Det har været svært at kommentere på, når han ikke selv har sagt noget, men det har han gjort nu, lyder det fra Merete Eldrup.

Michael Dyrby, der i dag er chefredaktør på B.T., har ellers ikke haft meget at sige om sin tid som chef på TV 2, siden Discovery+ i sidste uge sendte dokumentaren 'Metoo: Sexisme bag skærmen' om sexisme på netop TV 2.

Det har han ændret på nu, hvor han for første gang siden dokumentaren har udtalt sig til Berlingske og DR's nyhedspodcast Genstart, hvor han blandt andet siger:

- Ja, jeg erkender, at jeg har haft upassende forhold på TV 2 forstået på den måde, at jeg var chefen og havde magten. Og det må man ikke. Det skal man ikke, det var upassende, og det undskylder jeg simpelthen for.

Eldrup: 'Jeg handlede med det samme'

Merete Eldrup, der var administrerende direktør for mediehuset i perioden 2007 til 2019, er "glad for", at Michael Dyrby nu stiller sig frem, så der kan blive talt åbent om tingene:

- De her kvinder (i dokumentaren) har ikke ønsket at nævne navne, og så har jeg heller ikke nævnt navne. Det har været tåbeligt at stå og tale sort, men det behøver jeg ikke at gøre mere.

Michael Dyrby siger til Berlingske, at direktionen kendte til henvendelser om hans adfærd, da det var blevet nævnt i en trivselsundersøgelse.

Merete Eldrup var administrerende direktør for TV 2 i perioden 2007 til 2019. Hun har siden 2019 været professionelt bestyrelsesmedlem. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

- (…) der var nogle medarbejdere, der havde skrevet kommentarer om, at de syntes, min opførsel var grænseoverskridende og upassende. Og det var jo mega pinligt, og jeg var virkelig pinlig over, at de andre direktionsmedlemmer skulle sidde og læse det.

Merete Eldrup bekræfter, at i 2013-2014 landede en undersøgelse på hendes bord, hvor Michael Dyrby var nævnt. Han var på daværende tidspunkt nyhedsdirektør og medlem af direktionen.

- Jeg så den her trivselsundersøgelse, og jeg handlede på den med det samme, lyder det fra Merete Eldrup.

- Jeg havde ikke hørt om det (hans adfærd), før jeg læste den her trivselsundersøgelse, hvor der var nogle kommentarer (om adfærden). Det var kun direktionen og mig, der læste det, siger Merete Eldrup og uddyber:

- Jeg kaldte ham ind og sagde, at det var fuldstændig uacceptabelt, og at jeg ikke ville have det. Jeg sagde det efterfølgende til den øvrige direktion, og jeg sagde det til HR-afdelingen.

Troede, det var en gammel TV 2-kultur

Ifølge Merete Eldrup var der tale om "en meget klar advarsel" i kølvandet på trivselsundersøgelsen, og da vinden næste gang blæste om Michael Dyrby, "sagde jeg farvel til ham". Hun siger til dr.dk, at det var i forbindelse med hans fratrædelse som chef for TV 2 Nyhederne i 2015.

Dengang lød det ellers fra Merete Eldrup, at det var med "beklagelse", at hun tog imod Michael Dyrbys opsigelse, men at hun respekterede hans beslutning. Dyrbys farvel til TV 2 kom i kølvandet på en meget omtalt sag, hvor han i forbindelse med en affære havde udvekslet kompromitterende materiale, der var blevet sendt i omløb.

Hvis man var dygtig på TV 2, kunne man så slippe afsted med upassende opførsel?

- Jeg accepterede det ikke, og det er ikke en ledelsesform, jeg vil stå inde for. Jeg troede, det var en gammel TV 2-kultur, der var overstået, da jeg kom til, siger Merete Eldrup og uddyber:

- Der har ikke ligget noget på mit bord, jeg ikke har handlet på. Jeg har aldrig accepteret sexisme. Det ligger så langt fra mine ledelsesværdier. Jeg kan acceptere en hård og kontant kultur, men jeg har aldrig accepteret en sexistisk kultur.

Dr.dk har forelagt Merete Eldrups udlægning af forløbet over for Michael Dyrby. Han skriver i en sms, at han ikke har nogen kommentarer.

Nuværende direktør kendte ikke til kommentarer om adfærd

TV 2's nuværende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, der har været medlem af direktionen siden 2013, har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver blandt andet i en skriftlig kommentar, at hun ikke har kendt til de kommentarer vedrørende Dyrbys adfærd, der blev givet i hans område, men:

- Vi skal lære af det, der er foregået, for at undgå, at noget lignende sker igen og for at passe på alle vores medarbejdere. Og vi skal forhindre, at magtfuldkommenhed og dårlig dømmekraft – eller det, der er endnu værre – fører til krænkelser, upassende forhold, chikane og lignende.

- Jeg har kun én intention med alle de tiltag, vi har sat i gang – fra interviews over advokatundersøgelse til et omfattende kulturarbejde med mange initiativer: Vi skal skabe en tryg arbejdsplads for alle og forhindre krænkelser og chikane i enhver form.

FacebookTwitter