TIDSLINJE: Få overblik over skudattentaterne i København

To personer er dræbt og fem betjente er såret under tre skudepisoder i København lørdag eftermiddag og natten til søndag. Få tidslinje over skudattentaterne her.

Natten igennem har der været en storstilet politiaktion i gang i Indre By i København, efter endnu en skudepisode fandt sted kort før klokken 1. (Foto: © Mathias Øgendal)

Her kan du læse, hvordan skudepisoderne forløb og hvad der fulgte.

Lørdag d. 14. februar 2015

Kl. 15.00 Debatmøde om ytringsfrihed og censurOmkring 50 mennesker er mødt op før at høre Muhammedtegneren og kunsthistorikeren Lars Vilks og to andre debattører diskutere ytringsfrihed og censur. Arrangementet foregår i cafeen i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København.

De to andre debattører er Inna Shevchenko fra Ukraine, der er leder af feministgruppen FEMEN, (Kendt for sine nøgenaktioner foran blandt andet kirker og moskeer) og Agnieszka Kolek fra Polen, der er billedkunstner og kurator for Passion for Freedom Arts Festival.

Ifølge Palle Vedel, der er teknikansvarlig på Krudttønden og ansvarlig for arrangementet, har Krudttønden haft løbende dialog med PET i månederne op til debatmødet, da Lars Vilks - ligesom en række andre Muhammedtegnere - er blevet truet på livet gentagende gange.

kl. 15:30 Debatmøde afbrudt af skudDebatmødet bliver pludselig afbrudt, da en person affyrer en række skud ind gennem ruderne i Krudttøndens foyer og café. PET-agenter på stedet bringer øjeblikket Lars Vilks i sikkerhed i cafeens kølerum og besvarer ilden, men gerningsmanden når at flygte fra stedet.

- Gerningsmændenes våben var hurtige og højlydte. Langt højere og kraftigere end politiets. Jeg så kun én gerningsmand, fortæller Palle Vedel, der er ansat på Krudttønden og var til stede ved arrangementet, til DR Nyheder umiddebart efter angrebet.

Efter angrebet frarøver gerningsmanden en bil fra en kvinde og kører derefter mod Borgervænget bag Kildevældsparken på Østerbro. Her parkerer han bilen og går over på Kildevældsskolen, hvorfra han ringer efter en taxa.

Den sætter ham af på en adresse ved Nørrebro station, hvor han opholder sig i 20 min. Det er ved den adresse, politiet senere venter på manden og han dør i en skudveksling.

Kl. 16.16 Lars Vilks uskadtJyllands-posten.dk breaker, at et møde i København er afbrudt af skyderi, men at den svenske kunstner Lars Vilks er uskadt. Politiet har endnu ikke nogen kommentarer.

Betjente foran de gennemskudte ruder til Krudttøndens foyer. (Foto: © Mathias Øgendal)

Kl. 17:07 Efterlyser Mørk VX PoloKøbenhavns Politiet bekræfter på Twitter, at der har været skyderi på Østerbro. De oplyser desuden, at gerningsmanden eller gerningsmændene er flygtet fra stedet. Politiet efterlyser i den forbindelse en mørk VW Polo med registreringsnummer AT 25919, der er blevet set køre ned ad Jagtvej i København efter skudangrebet.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/566629805819703296

17:12 Tre betjente såret ved angreb

Politiet bekræfter overfor b.dk, at tre betjente er blevet såret ved skudattentatet. Det viser sig senere, at de tre sårede betjente, hvoraf de to er livvagter fra PET, er blevet såret i henholdsvis skulderen, benet og lysken. 

På dette tidspunkt er politiet af den opfattelse, at der er tale om flere gerningsmænd.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/566629805819703296

17:50 Formodet flugtbil fundet

Politiet finder den efterlyste VW Polo ud for Borgervænget 25 på Østerbro i København.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/566641749301690369

København. (Foto: © Mie Hvidkjær, DR)

Kl. 17:54 Efterlyser vidnerPolitiet efterlyser vidner til skudangrebet og gerningsmændenes flugt.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/566641749301690369

Kl. 17:55 Mand dræbt

Politiet oplyser I en pressemeddelelse, at en mand er blevet dræbt ved skudangrebet. Politiet oplyser senere, at der er om en 55-årig civil mand.

Kl. 18:02 Politiet advarer borgere mod selv at gribe ind

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/566643715306188800

Kl. 19:00 Pressemøde: Efteforskes som terror

Sagen bliver efterforsket som et politisk motiveret terroranslag, idet den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks var taler ved arrangementet, oplyser politiet på et pressemøde.

Lars Vilks har tidligere været udsat for flere attentatforsøg, og derfor har politiet også fokus på det aspekt i efterforskningen, forklarer ledende politiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Skov, på pressemødet.

Kl. 19:30 PET: Der er tale om et terrorangrebAlt tyder på, at angrebet var planlagt, og omstændighederne omkring skyderiet peger på, at der er tale om et terrorangreb, lyder vurderingen fra Politiets Efterretningstjeneste.

Kl. 19:02 Nationale Operative stab sættes indRigspolitiet oplyser til Ritzau, at man har samlet den Nationale Operative Stab efter skyderi mod debatmøde på Østerbro. Her koordinerer myndighederne indsatsen.

Kl. 19:23 efterlyser arabisk udsende mand

Politiet udsender et signalement af den ene af to formodede gerningsmænd. Han beskrives som arabisk af udseende, men 'lysere i huden end normalt' og med glat, sort hår. Han er omkring 25-30 år gammel, cirka 185 centimeter høj og atletisk af bygning.

Han var iført en sort eller mørkeblå skijakke og matchende bukser og formodentlig handsker. Han havde dækket nederste del af ansigtet helt op til øjnene med et partisan-tørklæde i farverne gul/orange og rød.

Han medbragte et sort maskinpistol/maskingevær, som beskrives som 90 – 100 cm langt, helt sort og plasticlignende.

19:57 Forsvaret tilbyder hjælpForsvaret oplyser til Ritzau, at man i forbindelse med politiindsatsen efter lørdagens skyderi på Østerbro stiller ressourcer til rådighed for politiet i form af fly og mandskab.

Kl. 20:06 Kun én gerningsmand

Politiet offentliggør billeder fra et overvågningskamera, der viser en mand, som passerer ved Kildevældskolen på Østerbro i København klokken 15:50, altså 20 minutter efter skyderiet og kort efter flugtbilen blev efterladt på Borgervænget mellem Svanemøllen og Ryparkens S-togsstationer. De foreløbige afhøringer tyder nu på, at der ikke er tale om to gerningsmænd, men derimod én, oplyser politiet.

20:15 Gennemsøger kolonihaver

Efter politiet har fundet den formodede flugtbil gennemsøger de et stort otmåde med kolonihaver i nærheden af Borgervænget. Eftersøgningen af gerningsmændene påvirker også S-togstrafikken i området, der delvis indstilles mellem Svanemøllen Station og Farum.

21:16 Mindst 40 skud affyret

En lydoptagelse fra skudangrebet, som BBC er kommet i besiddelse af, afslører, at der er blevet affyret mindst 40 skud.

21:29 Sikkerhedsopbud ved Nørreport Station

Politiet øger sikkedsopbuddet flere steder i København, blandt andet ved Nørreport og Christiansborg.

Kl. 21:30 Politiet efterlyser vidner

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/566643715306188800

Kl. 22:04 Politiet offentliggør nye billeder

Københavns Politi offentliggør nye billeder af manden, der er blevet fotograferet ved Kildevældsskolen efter skudangrebet.

Betjente foran de gennemskudte ruder til Krudttøndens foyer.

22:30 Lars Vilks: Jeg var målet

Den svenske tegner Lars Vilks siger til AP, at han tror, han var målet for attentatforsøget på Østerbro i København. Han tror samtidig, at gerningsmanden bag er inspireret af terrorangrebet på Charlie Hebdo.

Søndag d. 15. Februar 2015

Kl. 01.00 Skud ved synagoge

Københavns Politi bekræfter til DR Nyheder, at der er blevet affyret skud ved synagogen i Krystalgade. Nørreport station er ved at blive evakueret.

KL. 01:11 Person skudt i hovedet

Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at en person er ramt af skud i hovedet og to betjente er ramt af skud i henholdvis arm og ben under et skyderi i Kystalgade i Indre By i København. Politiet kan endnu ikke bekræfte, om skudepisoden er sket i forbindelse med angrebet mod debatmødet i Krudttønden. 

Gerningsmanden er flygtet til fods fra stedet.

Kl. 01:12 Nørreport evakueres

Efter skudepisoden advarer politiet folk mod at opholde sig i Indre By i området nær Nørreport og Krystalgade, da gerningsmanden stadig er på fri fod og bevæbnet.

- Folk må ikke komme ud af deres lejligheder, cyklister bliver stoppet, folk bliver beordret til at blive inde på barer, fortæller DR-journalist, Mikkel Westphal-Stephensen fra Israles Plads nær Nørreport.

Togene og metro standser desuden ikke på Nørreport, mens politiet har afspærret området.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/566754196763205632

Kl. 01:51 Politiaktion i lufthavnen

Politiet rydder regionaltogsperronen i lufthavnen og gennemsøger et tog. Alt foregår i et roligt tempo, fortæller et øjenvidne til DR Nyheder. Københavns Politi bekræfter senere, at de har tjekket et regionaltog på vej mod Malmø. Men at de har ikke fundet noget.

Kl. 02:00 SMS 'jeg er okay'

Beredskabsstyrelsen anmoder på Twitter folk, der befinder sig i indre by, om at sms'e til deres pårørende, at de er ok for at undgå unødig bekymring.

https://twitter.com/BRSdk/status/566764027964301312

Kl. 03:53 Tog standser igen ved Nørreport St.

Efter politiet har afspærret et større område omkring Nørreport og Krystalgade i Indre By i København, oplyser DSB, at togpassagerer efter flere timers afbrydelse igen kan benytte Nørreport St.

KL. 04:00 Person dræbt af skud i hovedet

Politiet oplyser ved et pressemøde kl. 04 natten til søndag, at lørdagens og nattens hændelser har krævet endnu et dødsoffer. Personen, der blev ramt i hovedet under skududvekslingen i Krystalgade, er afgået ved døden. Politiet har søndag nat ikke yderligere oplysninger om drabsofferet, udover at der er tale om en mand i 30'erne, som holdt vagt ved arrangementet.

- Der er politi på stedet, da en person kommer og begynder at skyde. En politimand bliver ramt i benet, den anden i armen. Den dræbte person befandt sig umiddelbart uden for synagogen, siger Allan Wadsworth-Hansen fra Københavns Politi under pressemødet.

Formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark bekræfter senere til DR Nyheder, at den dræbte er en ung jødisk mand, der foretog adgangskontrol ved synagogen.

De to ramte betjente meldes uden for livsfare.

Kl. 05:25 Politiet affyrer skud på Nørrebro St.

Københavns Politi oplyser, at de har skudt og ramt en mand på Nørrebro St.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/566814694942724096

05:54 Mand skudt og dræbt af politiet

Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at de har skudt og dræbt en mand på Nørrebro. Politiet har tidligere på dagen har haft en adresse på Nørrebro under observation. På et tidspunkt ankommer en mand på adressen. Da han bliver råbt an, åbner han ild, hvilket politiet besvarer og dræber manden. Ingen betjente er blevet ramt ved episoden, oplyser politiet.

08:00 Københavns politi antager, at gerningsmanden er dræbt

På en pressebriefing fortæller repræsentanter for Københavns Politi, at de arbejder ud fra formodningen, at den dræbte ved Nørrebro Station stod bag skudepisoderne ved Krudttønden og synagogen i Krystalgade. Der er dog 'mange løse ender' og der venter en stor efterforskning, lyder det. Politiet har ved hjælp af videoovervågning kunne følge den formodede gerningsmands færden. Læs om den færden på linket herunder.

13:00 Politiet ved, hvem den formodede gerningsmand er

Politiet siger på et pressemøde, at man kender gerningsmandens identitet, at han er kendt af PET, og at man arbejder udfra en teori om, at han kan være inspireret af massakren på Charlie Hebdo i Paris - og i øvrigt er inspireret af islamistisk ekstremisme.

15:42 Stor politiaktion i gang på Nørrebro - to anholdte

Politiet undersøger netcafé på Nørrebrogade på Nørrebro i København som led i efterforskningen efter skudangrebet.

Hele søndagen efterforsker politiet i alt mindst seks gerningssteder rundt om i København, blandt andet i MjølnerparkenNørrebro og Vognmandsmarken på Østerbro. Se mere om efterforskningerne her.

Københavns Politi har søndag anholdt to mænd, kl. hhv. 08.14 og 14.50. De mistænkes for at have hjulpet gerningsmanden i forbindelse med skudattentaterne.

19:05 Formodet gerningsmand er Omar Abdel Hamid El-Hussein

DR Nyheder offentliggør, at den formodede gerningsmand er Omar Abdel Hamid El-Hussein, 22 år, født i Danmark og kendt for flere kriminelle forhold som vold og overtrædelse af våbenloven.

Han er tidligere dømt for et groft knivstikkeri og er netop blevet løsladt i januar efter en længere varetægtsfængsling.

Derudover er han kendt som en del af bandemiljøet.

Betjente foran de gennemskudte ruder til Krudttøndens foyer. (Foto: © (arkiv), Foto: Udleveret af Københavns Polti)

20:14 Danmark flager på halv mandag

For at mindes ofrene for angrebene i København flages der mandag på halv på samtlige statsbygninger og statsskibe, oplyser Justitsministeriet.

Markeringen er både til minde for ofrene, men det er også en demonstration af, at Danmark ikke vil lade sig kue, siger justitsminister Mette Frederiksen.

Mandag d. 16. Februar 2015

08:49 To mænd sigtet for at hjælpe formodet gerningsmand

De to mænd, som politiet anholdt søndag, mistænkt for at have hjulpet den formodede gerningsmand, sigtets for medvirken til drab.

Politiet mener, at de to har hjulpet den 22-årige formodede, nu afdøde terrorist med at skaffe det våben, han brugte under angrebene på Krudttønden og ved synagogen i Krystalgade i Indre København lørdag og natten til søndag.

14:58 Gerningsmanden skød med gevær, som bruges i forsvaret

I forbindelse med skyderiet ved Krudttønden på Østerbro benyttede gerningsmanden en M95-riffel, som er lig det danske forsvars almindelige infanterivåben.

Tirsdag d. 17. Februar 2015

10:05 Politi afspærrede Krudttønden efter fund af mistænkeligt brev

Området omkring det terrorramte kulturhus Krudttønden på Østerbro blev spærret af på grund af fundet af et mistænkeligt brev. Politiet tilkaldte ammunitionseksperter, men fordi man ikke fandt sprængstoffer eller andet farligt blev alarmen afblæst.

17:28 Alle fem sårede politifolk er udskrevet efter angreb

Alle fem politifolk, som blev såret ved terrorangrebene i weekenden, er nu udskrevet fra hospitalet. De har det efter omstændighederne godt.

Onsdag d. 18. Februar 201520:01 Gerningsvåben stammer fra hjemmerøveri

Den M 95-riffel, som gerningsmanden til weekendens terrorangreb affyrede ved Krudttønden på Østerbro, er et våben fra Hjemmeværnet.

20:19 Politiet efterlyser vidner

Politiet offentliggør nye fotos, der stammer fra et overvågningskamera på Nørrebrogade, hvor personen dukkede op ved en internetcafé lørdag aften omkring 21.15. Det ligger nu fast, at gerningsmanden til terrorangrebet mod synagogen i Krystalgade, var iklædt en sort vindjakke med lynlås. Det ene ærme er hvidt, og der er hvid skrift på det andet ærme.

Betjente foran de gennemskudte ruder til Krudttøndens foyer. (Foto: © Foto: Københavns Politi)

Dr.dk følger alle nye udviklinger og DR2 sender direkte om sagen.