TIDSLINJE Få overblik over ubådssagen her

Peter Madsen fik livstid for drabet på Kim Wall i byretten. Nu skal landsretten se på straffen.

Den 10. august sidste år sejlede den svenske journalist Kim Wall og den danske ubådsbygger Peter Madsen ud i den hjemmebyggede ubåd Nautilus. Kim Wall kom ikke levende tilbage. (Foto: © Anders Valdsted, Scanpix)

Den 47-årige ubådsbygger og opfinder Peter Madsen har anket den livstidsdom, Københavns Byret idømte ham i foråret for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Drabet skete i august 2017 i ubåden Nautilus.

Derfor skal Østre Landsret fra i dag behandle ankesagen for at vurdere, om straffen er passende, eller om den skal gøres mildere, som Peter Madsen håber på.

Selve skyldsspørgsmålet skal landsretten ikke vurdere. Det har ubådsbyggeren nemlig ikke anket.

Få et overblik over sagen her:

Torsdag 10. august:

Peter Madsen og Kim Wall sejler ud i ubåden Nautilus fra Refshaleøen i København omkring klokken 19. Kim Wall ønsker at lave en reportage.

De kender ikke hinanden i forvejen, men har udvekslet nogle mails og sms'er, fordi Kim Wall gerne vil lave en reportage om Peter Madsens arbejde.

Ubåden forsvinder sent om aftenen, og Kim Walls kæreste kontakter politiet og Forsvaret. En større redningsaktion med både helikoptere og skibe sættes i gang.

Peter Madsen og Kim Wall i ubådens tårn den 10. august 2017. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Fredag 11. august:

Ubåden dukker op i Køge Bugt ved middagstid. Alle om bord har det godt, og ubåden har været væk på grund af tekniske vanskeligheder, forlyder det.

Peter Madsen reddes i land af en motorbåd, mens ubåden synker.

"Peter, er I ok?", råber en journalist, da han kommer ind i Dragør Havn. Peter Madsen svarer med en tommeltot i vejret for at signalere, at alt er godt.

Men Peter Madsen bliver anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde. Til politiet forklarer han, at Kim Wall er sat i land aftenen før.

47-årige Peter Madsen er selvlært raket- og ubådsbygger. Han har aldrig færdiggjort ingeniøruddannelsen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Lørdag 12. august:

Lørdag formiddag ændrer Peter Madsen forklaring.

Kim Wall er død efter en ulykke på ubåden, hvor hun fik en tung luge i hovedet, siger han, og fortæller, at han har kastet liget i Køge Bugt i hel tilstand.

Efter et grundlovsforhør bliver han varetægtsfængslet og har siddet fængslet siden.

Ubåden bjærges og fragtes til Københavns Nordhavn. Politiet ønsker at destruere den.

Dagen efter kommer det frem, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden, og at ubåden formentlig er sænket bevidst.

Ubåden Nautilus står på land i Københavns Nordhavn. Peter Madsen ejer ikke selv ubåden. Det gør selskabet Raket Madsens Rumlaboratorium Aps. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Mandag 21. august:

En mand finder en torso uden hoved, arme og ben i vandet ud for Amager.

Dna-undersøgelser bekræfter to dage senere, at der er tale om Kim Walls krop.

Drabschef Jens Møller Jensen fra Københavns Politi fortæller, at der er skader og fæstnet metal på kroppen - måske for at den skulle blive på havets bund. Det kommer også frem, at Kim Walls blod er fundet i ubåden.

På dette tidspunkt undersøger politiet, om der kan være en sammenhæng med tidligere drabssager. Der er der ikke, har politiet senere oplyst.

Kim Wall og kæresten holdt afskedsfest på Refshaleøen den 10. august, da hun pludselig fik mulighed for at sejle ud med Peter Madsen. Få dage efter skulle kæresteparret være flyttet til Kina sammen. (Foto: © 10510 Bruce Gilbert/TT, Scanpix)

Tirsdag 5. september:

Ved et fire timer langt, åbent retsmøde fortæller Peter Madsen, at han på et tidspunkt har haft sin gang i sadomasochistiske miljøer, at han lever i et åbent forhold med sin kæreste, og at han har været stresset i tiden op til den 10. august.

Samtidig fastholder han, at Kim Wall døde som følge af en ulykke på ubåden, fordi hun fik en tung luge i hovedet.

Han nægter sig skyldig i drab, men erkender usømmelig omgang med lig, fordi han har kastet Kim Walls krop i havet for med egne ord at "begrave hende til søs".

Han betegner sig selv som selvmordstruet efter ulykken og mener ikke, han kan fortsætte livet med raketter og ubåde, fortæller han.

Retten giver politiet lov til at undersøge Peter Madsens computer og fastslår, at han skal mentalundersøges.

Advokat Betina Hald Engmark er forsvarer for Peter Madsen. Hun har tidligere arbejdet som anklager i straffesager gennem 17 år. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Tirsdag 3. oktober:

Ved et nyt retsmøde kommer det frem, at politiet har undersøgt Peter Madsens computer og fundet videoer, som viser fetish, tortur og henrettelser af kvinder.

- Det er ikke mit materiale, og jeg er ikke den eneste, der har haft adgang til computeren. Det har eksempelvis praktikanter også, siger Peter Madsen ved retsmødet.

Den endelige obduktionsrapport viser, at Kim Walls arme, ben og hoved blev amputeret med en sav, efter hun døde, fortæller anklager Jakob Buch-Jepsen. Der er også fundet spor efter vold på Kim Walls lig, som er sket omkring dødstidspunktet.

På Peter Madsens tøj er der fundet knoglerester fra Kim Wall.

Der er ifølge anklageren også blevet fundet DNA-spor fra den døde journalist på negleskrab og i nakken på Peter Madsen.

Den 42-årige senioranklager ved Københavns Politi Jakob Buch-Jepsen skal føre retssagen mod Peter Madsen. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Fredag 6. oktober:

Dykkere finder flere ligdele af Kim Wall.

Der er tale om ben og hoved - sidstnævnte ligger i en pose, der har været tynget ned af metalstykker. Kim Walls tøj og en kniv bliver også fundet i en pose, der holdes nede af blylodder, fortæller drabschef Jens Møller Jensen dagen efter.

Obduktionen af hovedet viser, at der ikke er tegn på fraktur på kraniet. Det strider mod Peter Madsens tidligere forklaring om, at Kim Wall fik en tung luge i hovedet, blødte voldsomt og døde i ubåden.

Drabschef Jens Møller Jensen har stået i spidsen for efterforskningen og har derfor holdt flere pressemøder om sagen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Torsdag 30. oktober:

Det kommer frem, at Peter Madsen under en politiafhøring har erkendt, at han i panik har parteret Kim Wall og kastet ligdelene i vandet - med sine egne ord som en form for "begravelse".

Det er ifølge politiet sket med en sav, som dykkere tidligere har fundet i Køge Bugt.

Peter Madsen nægter fortsat drab og fastholder, at Kim Wall døde efter en ulykke.

Tidligere har han sagt, at Kim Wall døde, fordi hun fik en luge i hovedet og faldt. Nu siger han, at hun måske døde som følge af en kulilteforgiftning i ubåden.

Udover drab og usømmelig omgang med lig bliver Peter Madsen på dette tidspunkt også sigtet for anden kønslig omgang end samleje under særligt skærpende omstændigheder, da der er fundet stik omkring Kim Walls kønsdele.

Peter Madsens ubåd UC3 Nautilus blev undersøgt af forskellige fagfolk, efter den blev bjærget i land tilbage i august 2017. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Onsdag 29. november:

Dykkere har tidligere fundet en arm i Køge Bugt og finder nu den sidste arm, tilhørende Kim Wall. Begge er tynget ned med strips og metalstykker.

Alle kropsdele er nu fundet.

- Det har først og fremmest en stor etisk betydning for Kim Walls pårørende, at de nu har en hel person, de kan få begravet, siger drabschef Jens Møller Jensen om fundene.

Dykkere søgte efter resterne af Kim Walls lig i Køge Bugt ved København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Tirsdag 16. januar 2018:

Anklagemyndigheden tiltaler Peter Madsen for at have dræbt Kim Wall efter forudgående planlægning og forberedelse. Sagen betegnes af anklager Jakob Buch-Jepsen som usædvanlig og ekstremt grov.

Drabsmåden er ukendt, men kan være sket ved halsoverskæring eller kvælning, oplyser politiet.

Anklagemyndigheden vil kræve Peter Madsen idømt livsvarigt fængsel. Alternativt tidsubestemt forvaring, fordi Peter Madsen kan være farlig for andre.

Tiltalen lyder også på usømmelig omgang med lig, fordi Kim Wall er blevet parteret.

Derudover bliver Peter Madsen også tiltalt for andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter, fordi liget af Kim Wall har adskillige stik i underlivet. Anklagemyndigheden mener, at stikkene er påført hende i live.

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, udtaler:

- Han nægter sig stadigvæk skyldig i drab, og han nægter sig bestemt også skyldig i anden kønslig omgang end samleje, siger hun.

På Refshaleøen i København lå Peter Madsen værksted med navnet RaketMadsens Rumlaboratorium. Nu er lejemålet opsagt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Tirsdag 23. januar:

Selve anklageskriftet bliver frigivet. Det fremgår, at Peter Madsen ifølge Anklagemyndighedens opfattelse har mishandlet Kim Wall blandt andet ved at have bundet hende.

Peter Madsen er også tiltalt for at have sejlet hensynsløst og til fare for andres liv.

Den svenske journalist Kim Wall blev mindet med et fakkeltog på Ishøj Strand i slutningen af august. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

8. marts til 25. april:

Sagen mod Peter Madsen kører i Københavns Byret.

Her bliver han efter 12 retsdage og 36 vidneudsagn fundet skyldig i drab på Kim Wall samt seksuel mishandling og usømmelig omgang med lig.

Peter Madsen får en livstidsstraf - lovens strengeste straf.

Han vælger at anke spørgsmålet om straffens længde til landsretten for at få en mildere straf.

Samtidig afstår han fra at anke selve skyldsspørgsmålet - altså den del af byretssagen, der handlede om, hvorvidt der skete et drab eller en ulykke ombord på ubåden.

5. september og frem:

Sagen kører i Østre Landsret over tre dage - den 5., 12. og 14. september.

Kilder: Københavns Politi,, Østre Landsret, Københavns Byret, retsbøger fra sagen, dr.dk, wired.com, tv2.dk, bt.dk, Ingeniøren.dk, cvr.dk, Copenhagen Suborbitals